Още рецепти » Студоустойчива маслина вирее в България

 Студоустойчива маслина вирее в България

Маслиненият сорт Елит-1 е създаден след дългогодишна селекция в Пловдивската ботаническа градина. Той е способен да издържи температура от -21°С и може успешно да бъде отглеждан на много места в България. Плодовете му са едри до много едри и са с много добро съдържание на масло. Могат да се използват за добиване на масло или за консервиране.
Ако във вашият район смокините са големи дървета и изключително рядко измръзват до земята, това означава, че имате напълно реален шанс да отгледате голяма маслина в двора си. Маслините най-често мръзнат почти до земята през първите 1-2 зими, докато подземната част наддебелее достатъчно. След това вече пораженията от зимите са по-редки.
Подходящи райони за отглеждане на тази маслина са Кресненското дефиле, от Кресна до Кулата, Родопската яка (от Белово до родопските склонове южно от Първомай, и особенно районът между Първенец и Асеновград), Южното Черноморие, повечето южни склонове на Стара Планина, местата в близост до Свиленград и Ивайловград. Не са за пренебрегване пловдивските тепета и централните градски части на големите градове в Южна България, може би дори и центъра на София.
В останалите райони, неизброени по-горе, има отделни места с доста по-топъл микроклимат, който се познава от местните хора. Така или иначе в България смокини се отглеждат от много отдавна и те могат да бъдат ориентир. Ако при вас смокините са храсти и измръзват на всеки няколко години, то най-вероятно и маслината ще измръзва.

Ако искате да поръчате, натиснете ТУК




Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Японска кухня

Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Как се прави баклава

Домашна баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела,...

Начало