Холбоелия латифолия /Holboellia Latifolia/, известна още като колбасарска лоза, спада към сем. Лардизабалацея. Представлява вечно зелено увивно растение, достигащо до 4 м височина. Естественият му ареал на разпространение са Хималаите от Индия до Китай.
Холбоелията цъфти през м. март . Цветовете са хермафродитни - или мъжки, или женски, като и двата пола могат да бъдат намерени на едно и също растение. Събрани са обикновено в увиснали съцветия. Притежават изключително силен аромат на пъпеш и жасмин.
Плодовете на холбоелията са едри – до 10 см дълги, лилави на цвят, с формата на наденица, откъдето идва името на растението. Вкусът им наподобява желирани бонбони.
Това растение се отглежда най-добре в плодородна почва на слънце или на частична сянка. Плодовете обаче дават по-добър растеж и развитие, когато са на слънчева позиция. Холбоелията понася температура до около -15 градуса за кратко, но може да се повреди, ако температурата се задържи продължително под -5 градуса. Всичко, от което се нуждаят растенията, е малко подслон при тежки бури , влажна почва и редовно подхранване.
Размножаването става с напълно узрели семена, които се засаждат в топла оранжерия. Растенията остават в оранжерията, докато премине първата зима.
Холбоелията е великолепен катерач, който може да покрие стени, перголи, остатъчни стълбове и др. Листата на младите растения започват с три листовки , но в зряла възраст вече стават пет. Това, което я прави особено търсена, е невероятният аромат на цветовете, който изпълва градината от април до края на лятото.
КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА Я НАМЕРИТЕ
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...
Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...
Печена тиква Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дън...