Холбоелия латифолия /Holboellia Latifolia/, известна още като колбасарска лоза, спада към сем. Лардизабалацея. Представлява вечно зелено увивно растение, достигащо до 4 м височина. Естественият му ареал на разпространение са Хималаите от Индия до Китай.
Холбоелията цъфти през м. март . Цветовете са хермафродитни - или мъжки, или женски, като и двата пола могат да бъдат намерени на едно и също растение. Събрани са обикновено в увиснали съцветия. Притежават изключително силен аромат на пъпеш и жасмин.
Плодовете на холбоелията са едри – до 10 см дълги, лилави на цвят, с формата на наденица, откъдето идва името на растението. Вкусът им наподобява желирани бонбони.
Това растение се отглежда най-добре в плодородна почва на слънце или на частична сянка. Плодовете обаче дават по-добър растеж и развитие, когато са на слънчева позиция. Холбоелията понася температура до около -15 градуса за кратко, но може да се повреди, ако температурата се задържи продължително под -5 градуса. Всичко, от което се нуждаят растенията, е малко подслон при тежки бури , влажна почва и редовно подхранване.
Размножаването става с напълно узрели семена, които се засаждат в топла оранжерия. Растенията остават в оранжерията, докато премине първата зима.
Холбоелията е великолепен катерач, който може да покрие стени, перголи, остатъчни стълбове и др. Листата на младите растения започват с три листовки , но в зряла възраст вече стават пет. Това, което я прави особено търсена, е невероятният аромат на цветовете, който изпълва градината от април до края на лятото.
КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА Я НАМЕРИТЕ
Ехинацеята е измежду цветята, които не може да останат незабелязани в градината. Тя веднага привлича погледа с царствения си вид – на “главата” - медена на цвят корона, обрамчена от леко увиснали лис...
Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...
Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...
За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...