Още рецепти » Саксонска Швейцария

 Саксонска Швейцария

Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите планини, образувайки дълбоки каньони. Възхитени художници кръстили местността "Саксонска Швейцария".

Бастай – два века туристическа атракция

И до днес този популярен туристически маршрут се нарича „пътеката на художниците”. Тя започва от скалите Бастай, които са туристическа атракция повече от два века. Те са отвесни и имат причудливи форми, като напомнят играчки за великани. Издигайки се на 200 м височина, имаш чувството, че целият свят остава под теб, заедно с птиците можеш да скочиш в Елба, а малки облаци плуват бавно в краката ти. Струва ти се, че ако разтвориш ръце и ще можеш да полетиш. Точно заради такива възторжени туристи има изградени специални перила. Разбира се, тук непрекъснато идват опитни катерачи от цяла Европа. Иначе Бастай е скално образувание. Надморската му височина е 305 м, а над Елба се издига на 194 м. Наблизо е разположено селището Ратен, на 25 км югоизточно от Дрезден. През 1824 г. за посетителите е построен дървен мост, който свързва няколко скали. След това, през 1851 г. той е заменен със сегашния каменен Бастайски мост.

В горния масив на река Елба има огромна дупка. Това е Куштал, втората по размери врата на Пясъчните скали. На немски kuhstall означава краварник. Странното название има своето просто обяснение. По време на 30-годишната война селяните от близкото селище са скрили тук своите животни. На туристите се предлага да се изкачат до специална площадка, но пътят никак не е лек. В туристическите брошури той е наречен "стълба в небето". Изкачването е равносилно на това в 9-етажен блок.

Водопади по желание

Един от най-атрактивните туристически забележителности на Саксонска Швейцария е Лилиенщайнският водопад. Първоначално той е бил обикновен праг. През 1830 г. била поставена подвижна язовирна стена. Предприемчив жител построил до нея ресторант и в него човек можел да похапне вкусно на умерени цени. Насъбраната вода падала зрелищно и предизвиквала възторг у посетителите. Сега водопадът "работи" на всеки половин час по три минути. А удоволствието струва само 30 евроцента. А през ХІХ век на любознателните пътешественици били предоставяни и столове.

Театър сред скалите

Фелзебюне е естествен театър сред скалите. Тук цяло лято се изнасят представления. А ако продължите пътешествието си по Елба ще имате възможност да видите хълма Лилиенщайн, висок 415 м. На върха му още има останки от натрупани безразборно камъни от разрушен замък. А ерозиралата в причудливи форми скала Барберин няма как да не привлече вниманието ви. Но многобройните туристи в никакъв случай не пропускат крепостта Кьонигщайн, която през ХII век е била непристъпна. Основният проблем на укреплението било снабдяването с вода и затова години наред е бил прокопаван кладенец. Кьонигщайн бил използван и за затвор, като в една от кулите почти половин век е била заточена красавицата графиня Анна Косел, фаворитка на Август Силния.

Майсен – люлката на Саксония

Един от най-старинните градове на Германия, разположен в Саксония, е Майсен. През 929 г. крал Хенри I построил военно укрепление край бреговете на Елба. Като град се споменава през 1205 година. Не е засегнат от бомбардировки по време на Втората световна война и е успял да съхрани и до днес готическия си и ренесансов облик. Замъкът Албрехтсбург се смята за първия построен в Германия и показва прехода от крепостна към дворцова архитектура.
Фрауенкирхе е най-известната църква в Майсен. Тя е била строена от 1457 г. до 1520 г. Украсата от 37 порцеланови камбанки, направени през 1929 г., я правят прочута в цял свят. През 1708 г. е открита формулата на финия порцелан и тя влиза в историята като рождена на европейския порцелан. Дотогава монополът бил държан от китайците. Промишленото производство започва през 1710 г.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Музиката и здравето на детето

Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано. Безспорна е...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Счупеният зъб може да се върне на място

Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...

Печива с ориз

Баница с ориз Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло. Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгореще...

Начало