Още рецепти » Шотланската космическа градина

 Шотланската космическа градина

Там някъде в Шотландия, близо до Дъмфрис, през 1989 година група ентусиасти – съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Кесуик заедно с техния градинар Алистър Кук, съдават една от най-оргиналните градини на планетата:

Градината на космическата теория

Това е частна градина, която е отворена за обществеността само един ден годишно през месец май. Особеното, което отличава градината от подобните й е, че тя съдържа необикновени геометрични форми, които впечатляват ума. Пресъздаденият пейзаж е вдъхновен от постиженията на науката и математиката. В обработеното пространство са издигнати съответни скулптури, като ладшафтът е тематично оформен и пространствено изобразява черни дупки, фрактали, паралелни светове, все елементи от структурата на вселената с подчертаване на тяхната променяща се природа.
В тази градина посетителят няма да намери изобилие от цветя, но тя е изпълнена с конкретно приложение на математически формули и демонстриране на научни явления в обстановка, която елегантно съчетава естествени елементи и изкуствено създадени симетрии и криви. Уникална е като градина. Дизайнът е необичаен и впечатляващ. Например могилата, която е издигната в единия край на градината, пространствено представя числовия ред на Фибуначи.

Над оранжерията, която служи за поддържане на растенията, е поставен метален надпис с принципа, който властва в тази градина: „Основните закони, които господстват и дават живот на вселената”. Декодирането на това послание се разкрива чрез решаването на голямата 3D кръстословица с много завоалирани подсказки.
Това, което създателите на градината са направили, е да превърнат почти 20 годишен труд не само в произведение на изкуството, но в нагледна илюстрация на представата за съвременната космическа терория. Направен е опит чрез формите на пейзажа да се пресъздаде онова, което повечето от нас носят във въображението си – основните въпроси за човешкото съществуване – какво представлява светът/вселената/ човешките същества? Защо се намираме тук и сега? Какъв е смисълът на всичко това?

Според своя създател Чарлс Дженкс “градината представлява пъзел, който следва да бъде разгадан, като някои от елементите са ясни, а за други човек трябва да се досети”. Самата градина преобръща традиционното градинарство с главата надолу. Като се има предвид, че повечето градини и паркове обикновено пораждат романтични представи и усещания у поетичните натури и подтикват писателите да търсят утеха и спасение в красотата, Дженкс променя този подход. Авторът пресъздава представата си за научните достижения в една нетрадиционна за това среда. Напълно възможно е посетителите да не са в състояние да обхванат в пълнота сложността на третираните въпроси, но поне са принудени да погледнат на тях и конкретно да си взаимодействат с тях.

Например, ако човек са изкачи на „Могилата на Охлюва”, може да се впечатли от факта, че това, което изглежда като спирала всъщност е двойна спирала. Тези, които не могат да бъдат заблудени, ще отрият, че на връщане слизат по различна пътека от онази, по която са се изкачвали. Не е ли впечатляващо и градината не представя ли проекция на нашия живот?! Гигансктата „Могила на охлюва”, за която стана дума, фактически редставлява тясна пътека, която се вие по периметъра на могила и е фактически двойна спирала подобна на гръбнака на всяка ДНК молекула на планетата.
„Градината на космическата теория” е изпълнена с идеи, асоцииции и игри, съчетани със спиращи дъха на посетителя гледки и прекресна ексцентричност. Дженкс използва пейзажа и дизайна, за да хвърли светлина върху начина, по който ние възприемаме Вселената. Така градината се превръща в място, което следва да бъде изследвано и проучено, като за тази цел е необходимо да бъдат включени всички сетива и усещания – включително чувството за хумор. Показаното е по-скоро закачка и желание да се погледне на научните постижения от една различна гледна гочка. Нима науката няма право да бъде забавна?

С помощта на основната тема на извиващите се криви Дженкс създава пейзаж "на вълни", който непекъснато повтаря лайтмотива за спиралата в продължение на цялата градина. Пейзажът е разделен на преминаващи от една в друга градини: „Смисълът на честната игра” ; „Градината на здравия разум” съществува градина „Напуснете сетивата си”. „Градината на шестте чувства”, например, отразява петте сетива и шестото чувство на човека - интуицията. В тази градина са разположени домашни растения, посадени в цветни лехи, които стимулират определено чувство.Например, лехата, посветена на обонянието, е засадена с ароматни цветя, докато лехата, посветена на усещането, е засадена с бодливи храсти и коприва.
По този начин създателите на градината са се стремяли, запазвайки връзката си с природата и с пейзажа, да представят своето виждане за нагледното изобразяване на научните достижения. Това, което е постигнато в „Градината на космическата теория”, е да се провокира посетителското мислене. Интересът към нея е постоянен. Освен хора, които искат да видят нещо необичайно, тук идват и учени, за да се насладят на пространственото изображение на различни сложни понятия от вселената и живота, разкрити чрез много символика и различни гледни точки.

Автор: Илиана Дойчинова

Представяме Ви:

Месни гозби с картофи

Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с ра...

Маратонките – удобства и проблеми

Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...

Маргаритки в градината

Още от ранна пролет фирмите за цветя започват да предлагат прелестни маргаритки под името остеоспермум. Обикновено те са достатъчно закалени и спокойно понасят отрицателни температури от 3-4 градуса. ...

Направете си алпинеум в градината

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...

Начало