Продукти:
• 1 кг брашно
• 2 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 1/2 с.л. краве масло
• 2 жълтъка
• 1 с.л. захар
• 1 ч.л. сол
• 30 г мая
• 150 г свинска или гъша мас
• 150 г олио или топено масло
• 1 с.л. водка
• шипков, ябълков мармалад или плодова извара за плънката
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко хладко мляко и брашно, покриваме я и оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и изсипваме там маята, стопената мазнина, жълтъците, останалото мляко и захарта. Омесваме еластично тесто, разделяме го на топчета, колкото орех, подреждаме ги в намаслена тава на разстояние 3 см едно от друго и ги оставяме 15 мин на топло, за да втасат.
Правим с намаслени пръсти вдлъбнатина във всяка поничка, напълваме я с плънката и покриваме вдлъбнатината с тесто. Сгорещяваме мазнината в дълбок съд с дебело дъно. Сипваме водката, за да не стават поничките много мазни, когато ги пържим и намаляваме рязко котлона. Пържим по 3-4 наведнъж, докато поруменеят равномерно, като периодично ги обръщаме в мазнината.
Изваждаме поничките с решетеста лъжица и ги оставяме върху домакинска салфетка, за да се отцедят. Наръсваме ги с пудра захар и ги сервираме със заквасена сметана.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....