Кулинарни рецепти » Болярски тутманик

 Болярски тутманик

Продукти:

• 1,5 кг брашно
• 30 г мая
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.ч. свинска мас
• половин пакетче краве масло
• 1 малка бутилка газирана вода
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 3 яйца
• 500 г сирене
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Отделяме един жълтък за намазване. След това замесваме тесто от останалите яйца, киселото мляко, втасалата мая, 1 непълна бутилка газирана вода, брашното, хлебната сода и солта. Оставяме тестото да втасва, докато удвои обема си.

Разделяме тестото на 3 части. Всяка част разделяме на 3 топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора. Разстиламе кората върху намаслена повърхност поръсваме я с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с натрошено сирене. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирене. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене и навиваме руло. По същия начин обработваме останалите две части от тестото.

Така получаваме три рула, които навиваме като спирала в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с малко олио, и печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик и го завиваме за 15 мин с кърпа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало