Кулинарни рецепти » Мини-кейк с лешници

 Мини-кейк с лешници

Продукти:

• 150 г брашно
• 50 г счукани на не много ситно лешници
• 50 г захар
• 150 г краве масло
• 3 средно големи ябълки
• 50 мл лимонов сок
• 1-2 с.л. пудра захар
• 15 листенца ситно нарязани от прясна или суха мента
• 1 ванилова есенция
• 250 г суха сметана
• няколко цели лешници и няколко листенца мента за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме омекналото на стайна температура масло със захарта на пухкава маса, прибавяме лешниците и брашното. Разбъркваме хубаво, капваме няколко капки ледена вода и охлаждаме тази смес в хладилник. Разделяме тестото на две и оформяме два блата, които слагаме в кръгли форми, застлани с фолио. Загряваме фурната на 160°С и печем блатовете 40 мин, за да станат хрупкави. Оставяме ги да изстинат.

Измитите, обелени, изчистени и нарязани на ситно ябълки напръскваме с лимоновия сок, поръсваме ги с пудрата захар и леко ги затопляме 2-3 мин. Прибавяме ваниловата есенция и ситно нарязаната мента.

Намазваме блатовете с масло, разстиламе върху единия ябълковата смес и покриваме с другия. Най-отгоре също намазваме с ябълките и шприцоваме разбитата сметана. Украсяваме с целите лешници и листенцата мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Начало