Кулинарни рецепти » Мини-кейк с лешници

 Мини-кейк с лешници

Продукти:

• 150 г брашно
• 50 г счукани на не много ситно лешници
• 50 г захар
• 150 г краве масло
• 3 средно големи ябълки
• 50 мл лимонов сок
• 1-2 с.л. пудра захар
• 15 листенца ситно нарязани от прясна или суха мента
• 1 ванилова есенция
• 250 г суха сметана
• няколко цели лешници и няколко листенца мента за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме омекналото на стайна температура масло със захарта на пухкава маса, прибавяме лешниците и брашното. Разбъркваме хубаво, капваме няколко капки ледена вода и охлаждаме тази смес в хладилник. Разделяме тестото на две и оформяме два блата, които слагаме в кръгли форми, застлани с фолио. Загряваме фурната на 160°С и печем блатовете 40 мин, за да станат хрупкави. Оставяме ги да изстинат.

Измитите, обелени, изчистени и нарязани на ситно ябълки напръскваме с лимоновия сок, поръсваме ги с пудрата захар и леко ги затопляме 2-3 мин. Прибавяме ваниловата есенция и ситно нарязаната мента.

Намазваме блатовете с масло, разстиламе върху единия ябълковата смес и покриваме с другия. Най-отгоре също намазваме с ябълките и шприцоваме разбитата сметана. Украсяваме с целите лешници и листенцата мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало