Кулинарни рецепти » Пай с череши

 Пай с череши

Продукти:

• 230 г бяло брашно
• 1 щипка сол
• 300 мл студена вода
• 125 г масло или маргарин
• плодовете от един компот череши
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купичка разтваряме солта във водата. В гиляма купа смесваме брашното и мазнината. Бъркаме, докато стане грахообразно тесто. Наливаме подсолената вода и измесваме еластичтно тесто. Правим го на топка, увиваме го в домакинско фолио и го слагаме в камерата на хладилника. Това тесто може да стои замразено 3 месеца.

Преди правене на пая го изваждаме, оставяме го леко да се отпусне и го разделяме на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхонст разточваме кора с диаметър 28 см и дебелина 3 мм. Разстиламе я в кексова форма с диаметър 22 см, като обрязваме тестото, което излиза над 1,5 см от краищата.

Отцеждаме черешите, махаме им костилките и ги подреждаме върху блата.

Разточваме втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарязваме на ленти, широки 1 см. Правим от тях върху черешите рехава решетка, като я захващаме с долната кора с прищипване. Леко накъдряме с пръсти края на тестото.

Печем в предварително загрята на 190°С фурна. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало