Продукти: (за 5 порции)
• 30 сварени охлюва
• 1 к.ч. червено вино
• 1 с.л. лимонов сок
• 5-6 зърна черен пипер
• 3 с.л. ситно нарязан магданоз
• 5-6 скилидки чесън
• 1/2 к.ч. мастика
• 2 с.л. краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Изваждаме месото на сварените охлюви, махаме краищата на опашките и го нарязваме на малки късчета.
Смесваме 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили охлюви с виното, слагаме в него отделеното месо, прибавяме лимоновия сок и черния пипер, посоляваме и варим 10 мин.
Отцеждаме свареното месо и го смесваме със ситно нарязания магданоз, счукания чесън, размекнатото до стайна температура масло, мастиката и смлян черен пипер.
Измиваме черупките на охлювите, напълваме ги с приготвената смес и ги нареждаме в тавичка, в която сме налели 1 пръст вода. Печем в умерена фурна, докато плънката потъмнее и образува коричка.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...