Кулинарни рецепти » Баклава със смокини и стафиди

 Баклава със смокини и стафиди

Продукти за тестото:

• 300 г брашно
• 300 г краве масло
• 100 мл хладка вода
• сол

За пълнежа и сиропа:

• 400 г захар
• 200 мл вода
• по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди
• 1 ванилия
• настърганата кора и сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника.

След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чиято среда поставяме масленото калъпче и за-виваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отново сгъваме четирите краища. Това повта-ряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хладилника и отново го разточваме на тън-ка кора, която разрязваме на две.

Едната кора разстиламе в тавичка и отгоре наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокини-те, стафидите и настърганата лимонова кора. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклава-та на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса.

От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сваряваме сироп, с който след охлаждане за-ливаме горещата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало