Кулинарни рецепти » Косовска баклава

 Косовска баклава

Продукти:

• половин пакет готови кори
• 500 мл олио
• 1 л вода
• 1 кг захар
• 200 г кокосови стърготини
• 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки
• 200 г стафиди
• 1 бакпулвер
• 1 ч.ч. газирана вода

Начин на приготвяне:

Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина).

Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути.

Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало