Продукти:
• 1 гъска
• 3-4 ч.ч. ситно нарязано кисело зеле
• 250 г ориз
• дреболиите на гъската
• черен пипер, сол
• листа от кисело зеле
Начин на приготвяне:
Сваряваме дреболиите на гъската в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно. Измитата и отцедена гъска осоляваме съвсем леко отвън и отвътре.
Задушаваме зелето в ситно нарязана мас от гъската, като от време на време наливаме по малко бульон от дреболиите на гъската. Като омекне, подправяме с черен пипер и напълваме гъската.
Зашиваме отворите й, обвиваме я с листа от зелето и печем в предварително загрята фурна. След 40 мин сваляме зелевите листа и намаляваме температурата на фурната.
Слагаме ориза, объркан с дреболиите от гъската, наливаме бульон, отгоре разполагаме гъската и печем до готовност, като обръщаме птицата, за да се зачерви от всички страни.
(Ако мазнината от гъската е малко, разхвърляме по ориза парченца масло.)
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...