Кулинарни рецепти » Турска торта

 Турска торта

Продукти:

• 200 г захар
• 100 г бадеми
• 6 яйца
• 1 лимон
• 100 г брашно
• 50 г стафиди

За крема:

• 100 г захар
• 6 яйца
• 1 с.л. захар
• 3 ч.л. желатин
• 250 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Бъркаме жълтъците със захарта около 15 минути. Прибавяме брашното, настърганата кора на лимона, изцедения лимонов сок.

После прибавяме бадемите и стафидите, както и разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко с дървена лъжица, за да стане сместа хомогенна.

Избираме две еднакви тортени форми, намазняваме ги и печем блатовете в предварително загрята умерена фурна.

Оставяме блатовете да изстинат като през това време правим крема: Стопяваме желатина в малко вода и бием с миксер жълтъците, захарта, виното. Прибавяме желатина, слагаме на котлона и сгъстяваме с непрекъснато бъркане.

Оставяме крема да поизстине и прибавяме в него лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци.

Разрязваме единия блат напречно на две. Мажем двете половинки с крем и ги слепваме. Отгоре слагаме и втория блат. На равномерен пласт намазваме останалия крем.

Отстрани облепваме тортата с малки бисквитки, които сме намазали с мармалад или сметана и сме поръсили с бадеми.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Начало