Кулинарни рецепти » Домашна боза

 Домашна боза

Продукти:

• 5 л вода
• 2 ч.ч. брашно
• 2 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. специално приготвена закваска

За закваската:

• 1-2 с.л. препечено брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяме закваската като размиваме брашното във водата. Прибавяме захарта и оставяме на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко разбъркваме.

Препичаме брашното до бледорозово, като внимаваме да не прегори (бъркаме по време на печенето). Размиваме го в малко хладка вода. Така получената смес изсипваме в съда с останалото количество вода и слагаме на огъня.

Добавяме захарта и бъркаме докато заври. След завирането продължаваме да бъркаме в продължение на 5-6 минути. Оттегляме от огъня, охлаждаме и след това досипваме 1 ч.ч. от предварително приготвената закваска.

Държим съда 2-3 дни на топло, за да ферментира бозата, след което наливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало