Кулинарни рецепти » Домашна боза

 Домашна боза

Продукти:

• 5 л вода
• 2 ч.ч. брашно
• 2 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. специално приготвена закваска

За закваската:

• 1-2 с.л. препечено брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяме закваската като размиваме брашното във водата. Прибавяме захарта и оставяме на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко разбъркваме.

Препичаме брашното до бледорозово, като внимаваме да не прегори (бъркаме по време на печенето). Размиваме го в малко хладка вода. Така получената смес изсипваме в съда с останалото количество вода и слагаме на огъня.

Добавяме захарта и бъркаме докато заври. След завирането продължаваме да бъркаме в продължение на 5-6 минути. Оттегляме от огъня, охлаждаме и след това досипваме 1 ч.ч. от предварително приготвената закваска.

Държим съда 2-3 дни на топло, за да ферментира бозата, след което наливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало