Продукти:
• 500 г брашно
• 30 г мая за хляб
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 пакетче краве масло
• 1 к.ч. захар
• 150 г орехи
• 1 ванилия
• кората на един лимон
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в малко хладко мляко, като прибавяме брашно, колкото да се получи рядка каша. Оставяме я да втаса.
В дълбок съд смесваме разтопеното масло (отделяме 2 с.л.), маята, млякото, яйцето, 2/3 от захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. При непрекъснато бъркане сипваме брашното и омесваме гладко тесто.
Отделяме малко от тестото, а останалото разстиламе в намаслена тава. С помощта на палеца правим в тестото малки вдлъбнатини, в които слагаме топчета от останалото тесто.
Намазваме баницата с останалото масло, поръсваме с останалата захар и счуканите орехи и оставяме да втасва поне още 30 мин.
Печем 30 мин в умерено загрята фурна, като по време на печенето под тавата поставяме съд с вода, която да се изпарява.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...