Кулинарни рецепти » Воден кекс

 Воден кекс

Продукти:

• 6 яйца
• 2 ч.ч. захар
• 2 и 1/2 ч.ч. брашно
• 1 к.ч. олио
• 1 к.ч. вода
• 1 пакетче бакпулвер
• 2 с.л. какао
• настърганата кора от 1 лимон
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и настърганата лимонена кора. Разбиваме белтъците с половината от захарта. Прибавяме 1 ч.ч. от пресятото брашно.

Разбиваме жълтъците с останалата захар до побеляване. Постепенно на тънка струйка сипваме олиото и водата. Накрая прибавяме и останалото брашно.

В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипваме половината от жълтъчената смес и поръсваме с какао. Отгоре разстиламе разбитите белтъци и отново поръсваме с какао. Покриваме с останалата жълтъчена смес и изпичаме в умерено загрята фурна.

Поръсваме изстиналия кекс с пудра захар.

Автор: Недялка Михалева

Представяме Ви:

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Начало