Кулинарни рецепти » Кулебяк

 Кулебяк
(Полша)

Продукти:

• 350 г брашно
• 20 г мая
• 2 яйца
• 50 г краве масло
• 150 мл олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 щипка захар
• сол

За плънката:

• 350 г шунка
• 350 г прясно зеле
• 150 г кисело зеле
• половин глава лук
• 2 с.л. олио
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

В малко топла вода размиваме маята, 4 с.л. брашно и захарта. Оставяме закваската на топло. Щом се надигне прибавяме останалото брашно, 1 яйце, 1 жълтък и сол на вкус. Месим тестото, докато се появят мехурчета. Сипваме разтопеното и охладено масло и месим още няколко минути. После поръсваме тестото с малко брашно и го оставяме да втасва на топло място.

Сваряваме киселото и прясното зеле за плънката в малко количество вода, отцеждаме и прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зелето и също го запържваме. Отстраняваме от огъня и подправяме с черен пипер и сол. Сипваме ситно нарязаната шунка и размесваме много добре.

Разточваме от втасалото тесто правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Разстиламе плънката в едната половина на кората и покриваме с другата половина. Прищипваме добре краищата. Слагаме кулебяка в намаслена и набрашнена тавичка и печем 1 час в умерено нагрята фурна. Преди сервиране нарязваме на порции. Поднасяме с доматен сос или разтопено масло.

Автор: Барбара Тодорова

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Начало