Кулинарни рецепти » Кулебяк

 Кулебяк
(Полша)

Продукти:

• 350 г брашно
• 20 г мая
• 2 яйца
• 50 г краве масло
• 150 мл олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 щипка захар
• сол

За плънката:

• 350 г шунка
• 350 г прясно зеле
• 150 г кисело зеле
• половин глава лук
• 2 с.л. олио
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

В малко топла вода размиваме маята, 4 с.л. брашно и захарта. Оставяме закваската на топло. Щом се надигне прибавяме останалото брашно, 1 яйце, 1 жълтък и сол на вкус. Месим тестото, докато се появят мехурчета. Сипваме разтопеното и охладено масло и месим още няколко минути. После поръсваме тестото с малко брашно и го оставяме да втасва на топло място.

Сваряваме киселото и прясното зеле за плънката в малко количество вода, отцеждаме и прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зелето и също го запържваме. Отстраняваме от огъня и подправяме с черен пипер и сол. Сипваме ситно нарязаната шунка и размесваме много добре.

Разточваме от втасалото тесто правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Разстиламе плънката в едната половина на кората и покриваме с другата половина. Прищипваме добре краищата. Слагаме кулебяка в намаслена и набрашнена тавичка и печем 1 час в умерено нагрята фурна. Преди сервиране нарязваме на порции. Поднасяме с доматен сос или разтопено масло.

Автор: Барбара Тодорова

Представяме Ви:

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Начало