Артритът е една от най-древните болести, известни на човечеството. Учените смятат, че от него са боледували даже динозаврите. Първият сигнал на задаващия се артрит са болките в ставите, подутините и прогресиращата неподвижност. При все това диагнозата "артрит" не звучи така страшно като инфаркт или захарен диабет. Въпреки това болестта се смята за една от най-коварните. Главното е, че тя трудно се поддава на лечение и че наред с препаратите и процедурите борбата с болестта е възможна само при правилно хранене.
Правило номер едно е никога да не солите яденето по време на приготвянето, а вече приготвената храна посолете, когато е сервирана на масата. Най-добре е да подобрите вкуса на ястието, без да го солите, с употребата на лимонов сок или зелении: магданоз, копър, босилек, целина. Ако няма противопоказания и сърцето и бъбреците ви са в ред, пийте колкото може повече течности (минерална негазирана вода, сокове и немного сладки компоти) - до 1,5-2 л на ден.
Вторият враг на болните от артрит е излишното тегло. Увеличението на масата на тялото води до по-бързото износване на ставите. Изводът е очевиден - необходима е диета. Месото и рибата са разрешени, но не повече от 2-3 пъти на седмица. При това ястията трябва да бъдат не печени или пържени, а само варени. На трапезата на артритноболните трябва да има моркови, зелена салата, картофи, яйца, сирене. Препоръчват се (във всякакъв вид) ябълки, сливи, лапад, орехи (те са много полезни, но и много калорични, така че трява да се внимава с количеството, за да не се увеличат килограмите). Затова хапвайте по няколко ядки на ден, но това да става редовно.
В периода на обостряне на заболяването е желателно да минете на разтоварваща диета. Например достатъчни са 400 г извара, разделена на 5 части, за да се чувствате превъзходно през целия ден. Отлични за разтоварване са ябълките, но тяхната денонощна норма не бива да е повече от 1000-1200 г. Възможно е да се лишите и за цял ден от храна, пиейки само минерална вода или съвсем малко подкиселена преварена вода. Но ако подобна диета ви е трудно да изпълните, не правете експерименти със себе си.
Някои продукти усилват възпалителните процеси в ставите - царевица, овес, ръж, цитрусови, гъби и бобови, мляко, силен чай и кафе, бекон и субпро-дукти (дробчета, бъбръци, сърца, език и т. н.), домати, патладжани и пиперки. Разбира се, пълното им изключване от храната едва ли е разумно. Нищо не пречи да се употребяват в неголеми количества, за да не се лиши организмът от ценни вещества. Един домат на ден през сезона на пресните зеленчуци няма да навреди. Това се отнася и за другите продукти. Най-важният индикатор за влиянието на храната са вашите стави. Ако започнат да болят от този или онзи продукт, зачеркнете ги от списъка на употребяваните храни.
Организмът на жената преживява драматични промени през пубертета, след като стане майка, по време на менопаузата. Точно по тази причина тийнейджърките и зрелите дами пълнеят по различен начин и съотве...
Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...
Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства. И най-важното, което привлича в динената диета, е минимумът противопоказания. Динената диета - за хора от всяка в...
Oт няколко години насам специалистите по здравословно хранене буквално се кълнат в критската диета, убедени, че именно тя е в състояние да ни предпази както от сърдечносъдови заболявания, така и от за...