Настойки от тютюн. Има инсектицидно действие срещу листните въшки. Приготвя се от 40 грама тютюневи листа или остатъци от тютюневи растения, нарязани ситно. Заливат се с 1 литър вряща вода и престояват 2 денонощия. Прецежда се през марля. Разтворът за пръскане на цветята се приготвя от 0,5 л тютюнева запарка, 0,5 литра вода и 4-5 грама домашен или обикновен сапун. Можем да приготвим тютюнева отвара - 40 грама тютюн и 1 л вода се варят 30 минути. Оставя се за една нощ, прецежда се и се разрежда с вода 1:1. Добавят се 4-5 грама сапун.
Настойка от лук. Има същото действие като тютюна. Приготвя се от 20 грама люспи от зрял лук на глави, като се залива с 1 л вряща вода. След 15 часа настойката се прецежда и се добавя сапун.
Настойка от люти чушки. Действа срещу листни въшки и трови мухички. Ситно нарязани 100 грама свежи или 50 грама сухи стрити люти чушки се варят 30 минути в 1 литър вода. След 12 часа се прецеждат и отварата се разрежда с вода 1:1 и се добавя 4-5 грама сапун.
Настойка от глухарче. Прилага се при наличие на листни въшки и акари по цветята и лимона. Използват се цели растения или корени ситно нарязани, 20 грама сухи или 40 грама свежи се заливат с 1 литър вряща вода и киснат 2 часа. Отварата се прецежда и се добавя 4 грама домашен сапун. След 10 дни се повтаря пръскането.
Малините може да се засаждат през пролетта и през есента. Пролетното е за предпочитане по местата, където зимата духат силни ветрове, не се задържа снежна покривка и температурите падат до минус 20 и...
В началото на май поповото прасе си устройва „бърлога" в почвата. Там този опасен вредител си живее доста безгрижно и щастливо. Снася до 500 яйца, от които след две седмици се излюпват „прасенцат...
Един от основните фактори за получаване на високи добиви и качествена продукция от домати е изборът на подходящ сорт за дадено производствено направление. При избора на сорт домати, съответно за ран...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...