Градина » Калината се бере до първи слани

 Калината се бере до първи слани

Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се обират отделните плодчета. Берат се само добре узрелите - в зелените има отровни алкалоиди.
Сушат се на слънце или в затоплени помещения, като се разстилат на тънък слой и се разбъркват с дървена лопатка. После се доизсушават при температура 35-40 градуса за 4 часа, а накрая се слагат за 1 час при 50-60 градуса. Готовата дрога е от обли, набръчкани, но месести плодчета с оранжево-червен цвят. Оставя се на куп за известно време и се опакова в хартиени пликове. Съхранява се в сухи и проветриви помещения, в които не влизат преки слънчеви лъчи.
Калината съдържа два пъти повече каротин от морковите. Идеална храна е за диабетиците, отличен заместител е на обикновената захар. Със скълцани пресни плодове се налагат изкълчени и натъртени места. При пристъп на глаукома се ядат плодчета, докато пристигне лекар. От офиката се приготвят витаминни концентрати, които се употребяват при сърдечни и чернодробни заболявания, пясък и камъни в пикочните пътища, болести на простатата, ревматични болки, понижение на вътрешно-очното налягане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Приспете коледната звезда през февруари

Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, опитайте се да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхвърл...

Студоустойчивост на овощните растения

Измръзванията на овощните растения през зимата и особено в началото на пролетта са доста често явление. Това се отразява чувствително на реколтата, а в някои случаи може и напълно да я похабява. Измр...

Три вида чесън могат да се садят у нас

Чесънът се разделя на два подвида – обикновен и стрелкуващ. У нас най-широко се отглеждат две форми на обикновения чесън – зимен и летен. Зимният чесън се характеризира с по-високи, по-дебели и нежн...

Едногодишният лук се сее след Трифоновден

Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засажда...

Начало