Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Закалете разсада преди засаждане

Zakalete-razsada-predi-zasazhdane

Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че много добре ще се прихване и не го засаждайте веднага под слънчево осветление. ...

Запазете зелето здраво

Zapazete-zeleto-zdravo

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години нараства интересът към запазване на зелето в прясно състояние. За съхраняване ...

Запазете по-дълго листното цвекло

Zapazete-po-dalgo-listnoto-cveklo

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержите. През есента, като се запазва връхната пъпка, растенията може да се поставя...

Запознайте се с многоетажния лук

Zapoznajte-se-s-mnogoetazhniya-luk

При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се отличава от обикновения. Луковицата при корена е овална, със среден размер, люти...

Запознайте се с ягодовия спанак

Zapoznajte-se-s-yagodoviya-spanak

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват около 35 плодчета, напомнящи ягодки или малини. Те са алени на цвят, със слаб ягодов...

Запознайте се със сибирския лук

Zapoznajte-se-sas-sibirskiya-luk-

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен. Наричат го още и „сибирски лук”. Разпространен е в редица средноевропейски стра...

Заредете парника с гориво

Zaredete-parnika-s-gorivo

В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непрегорял оборски тор е източник на енергия, която поддържа топлинния режим в парник...

Заредете топлите парници

Zaredete-toplite-parnici

В края на годината работата в градината значително е намаляла и грижливият стопанин вече планира какви зеленчуци ще отглежда през следващата година. При изготвянето на проекта за пространственото разпределение на различните култури, не трябва да се забравя ежегодната смяна на мес...

Засадете картофи като втора култура

Zasadete-kartofi-kato-vtora-kultura

След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от типа на алувиално-ливадните и канелените са много подходящи. Първо прибирате раст...

Засадете ментата през октомври

Zasadete-mentata-prez-oktomvri

От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери място в градината най-вече заради ароматните си и лечебни листа. Те се използват ...

Засадете оранжерийните домати

Zasadete-oranzherijnite--domati

В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата на горния слой на почвата да е над 15-16°С. Растенията се засаждат в един ред и...

Засадете патладжана

Zasadete-patladzhana

От средата на май започва засаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазени от ветровете места, с топли, рохкави и богати почви. Патладжанът обича светли...

Засадете ранните картофи

Zasadete-rannite-kartofi

Още през май-юни може да имате ранни картофи в градината. През този период те са много търсени на пазара и за тях се получават високи цени, което не е без значение за по-едрите производители. Но има и друго – освобождават рано площта и това дава възможност за сеитба на втора кул...

Засадете ранния патладжан преди Великден

Zasadete-ranniya-patladzhan-predi-Velikden

Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др., той не се отличава съществено от пипера и доматите. При понижаване на температурата се развива слабо. ...

Засадете ранното зеле

Zasadete-rannoto-zele

Готовият разсад от ранно зеле може да се изнесе на постоянното му място, след като премине опасността от продължително понижение на температурите. Това обикновено е към края на март - началото на април. Избраната за целта парцелка трябва да бъде обработена и наторена още през есе...

Засадете си дървовиден домат

Zasadete-si-darvoviden-domat

Дървовидният домат е многогодишно растение от семейство Картофови. Вирее в условията на субтрипичен климат. Произхожда от Перу и Бразилия. Дървовидният домат е близък родственик на нашите домати и картофи, но в същото време се различава от тези зеленчукови растения. Има други и...

Засадете си и малко резене

Zasadete-si-i-malko-rezene

Наричат го още аптекарски копър, влашки копър, мореч. Растението прилича на копъра, но и съществено се отличава от него. Копърът е едногодишен, с къси листни влагалища, а резенето е многогодишно или двугодишно, изправено и високо до метър-два. Листата му са с дълги улейовидни дръ...

Засаждайте вече късните домати

Zasazhdajte-veche-kasnite-domati

През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни часове. Това помага да се спре силното засъхване на растенията. Няколко дни по-къ...

Засаждайте оранжерийните домати

Zasazhdajte-oranzherijnite-domati

В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата на горния слой на почвата да е над 15-16°С. Растенията се засаждат в един ред и...

Засаждайте праза в дълбоки лехи

Zasazhdajte-praza-v-dalboki-lehi

Ако сте засели разсада през втората половина на март или през първата на април, вече е готов за разсаждане. Грижливо отгледаните растения трябва да са надебелели до 5-6 мм. Оптималният срок на разсаждане е втората половина на юни до първите дни на юли. Празът се отглежда като в...

Засаждайте шахматно, за да удвоите добивите

Zasazhdajte-shahmatno-za-da-udvoite-dobivite

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространство ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ тук идва методът на уплътнено засаждане. Той се състои в това, че разстоянията ме...

Засаждане в шахматен формат

Zasazhdane-v-shahmaten-format

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространства ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ тук идва методът на уплътнено засаждане. Той се състои в това, че разстоянията ме...

Засейте граха преди да дойде зимата

Zasejte-graha-predi-da-dojde-zimata

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места между останалите зеленчуци. Съдържа големи количества белтъчини, захари, витамин...

Засейте граха преди да падне снегът

Zasejte-graha-predi-da-padne-snegat

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места между останалите зеленчуци. Съдържа големи количества белтъчини, захари, витамин...

назаднапред
Начало