09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  8318  |   0  
Подгответе се за пролетното присаждане
Пролетното присаждане е една от основните овощарски практики, чрез която много диворастящи растения могат да се превърнат в ценни овощни сортове. Кисeлиците се присаждат с ябълки, дивите круши – с круши, джанките стават сливи, кайсии, афъзки и по-рядко – праскови и бадеми. Дивата череша, махалебката и вишнята се облагородяват с черешови и вишневи сортове, а глогът – с мушмула. Някои от сортовете, които не ни харесват можем да ги преоблагородим, вместо да ги изкореняваме. Облагородяването и преоблагородяване основно се извършва чрез присаждане на калем през пролетта, а младите – 1-3 годишни дръвчета могат да се присадят и на будна пъпка.
За успешното провеждане на тази кампания е необходимо да се извърши предварителна подготовка. Преди всичко трябва да уточним какви дървета ще присаждаме и да си съберем и съхраним необходимите калеми от съответните видове и сортове. Те се вземат от здрави и добре развити плододаващи дървета. Събирането на калемите се извършва, докато дърветата са в покой и трябва да приключи най-късно до към средата на март. За калеми се събират добре развити едногодишни леторасти с дължина над 40 см и дебелина около 6-12 мм, с добре развити пъпки и по-къси междувъзлия. Съхраняват се зарити в основата във влажен пясък, стърготини, мъх и др., при температура не по-висока от 3-5°С и на тъмно. Малко количество калеми могат да се съхранят и в домашния хладилник, поставени в найлонови торбички. Ако торбичките бъдат затворени херметически, не е нужно допълнително овлажняване.
Присадката трябва да бъде здраво привързана. За тази цел може да се използва рафия, която е вносен продукт и не винаги се намира на пазара. Тя успешно може да се замени с каучукови лентички, изолирбанд и най-ефикасни и достъпни полиетиленови лентички от малко по-дебело полиетиленово платно.
За присаждането на калем е необходима и овощарска замазка. Основните материали, от които се приготвя тя са борова смола (колофон), пчелен восък, лой, спирт и дървесна пепел. В зависимост от състава и съотношението на тези материали се приготвят различни видове замазки, приготвянето на които е подробно описано в овощарската литература. Готови овощарски замазки се продават и в селскостопанските аптеки и в други магазини. Напоследък за овощарска замазка масово се използва битум (суровината за асфалт). Тази замазка се приготвя, като към 200-300 г разтопена лой се прибавя 1 кг битум и след радзтопяването му се разбърква добре. Преди използването замазката се разтопява.
Клоните, които ще се присаждат предварително трябва да се изрежат на 20-30 см над мястото на присадката. Това е необходимо защото в началото на вегетацията резервните вещества бързо се придвижват към връхните части на колните и ако закъснеем с резитбата голяма част от тях ще се загуби. Ето защо резитбата трябва да се извърши още докато дърветата са в покой.
17.02.2013 г. / проф.Цоло Михайлов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022