Градина » Сменяйте на части почвата на лимона

 Сменяйте на части почвата на лимона

У нас лимонът може да се отглежда само като саксийно растение. Обикновена практика е през зимата да му се осигурява принудителна почивка в хладно помещение (6-8 градуса), а напролет да се изнася на терасата или в градината. Най-добре се чувства в градината, леко засенчвано от по-високи дървета, като често се полива и пръска. Разбира се, за успешното му развитие и плододаване е много важно почвата в съда да е богата на хранителни вещества. Но колкото и да са, те се изчерпват. Въпросът се решава лесно в млада възраст на лимоновото дръвче – просто се прехвърля в по-голяма саксия и корените бързо проникват в новата торопочвена смес. Проблемите възникват, когато растението достига значителни размери и съдът става толкова голям, че манипулациите по прехвърлянето стават непосилни. Решението в такива случаи е секторната подмяна на почватa. За целта една четвърт от пръстта в саксията се изрязва с остър нож и се изхвърля. Освободеното място се запълва с нова торопочвена смеска, приготвена от 2 части градинска пръст, 1 част прегорял оборски тор и 1 част чист речен пясък. Не след дълго пространството с новата почва се пронизва от нови корени. На следващата година се изрязва нов сектор, на следващата - пак и т. н.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да съхраните незасадените овошки

По една или друга причина е възможно да не успеете да засадите веднага закупените дръвчета. Ако трябва да отложите работата за няколко дни, може да ги съхраните невредими в плитък ров, като покриете к...

Коколобата расте на влажна почва

Коколобата (Coccoloba uvifera) е много ефектен листнодекоративен вид, който в последните години се настани и у нас. Растенията произхождат от Южна Флорида и Антилските острови, където се оформят като ...

Плумерията се подготвя за зимен сън

Плумерията (Plumeria) ни впечатлява през лятото с ароматните си и блестящи като коприна цветове, а сега нейните дълги листа започват да променят окраската си и да окапват. Не се вълнувайте! Това е ест...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Начало