23.10.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3020  |   0  
Избирайте внимателно новите фиданки
Прихващането, развитието, плододаването и дълголетието на овощните дървета до голяма степен зависи от качеството на посадъчния материал. В лицензираните и контролирани от съответните органи овощни разсадници автентичността и качеството на посадъчния материал е почти напълно гарантирано. И тук обаче не е изключено да има някои пропуски. Такъв е случаят при присаждането на круша върху дюлева подложка без междинник, когато няма добро срастване на някои сортове с тази подложка. Не са редки случаите на производство и предлагане на пазара на посадъчен материал от любители овощари, където възможностите за пропуски са много по-големи. Качеството на посадъчния материал може да се влоши и при неправилно транспортиране и съхранение, което довежда до нараняване, изсъхване и измръзване на корените.
Какви са основните изисквания, на които трябва да се обърне внимание при закупуването на овощен посадъчен материал? Първото нещо е неговата автентичност по отношение на вида и сорта. Много рядко, но понякога продавачите, а ние купувачите може да объркаме вишната с черешата, сливата с кайсията, а понякога и крушата с ябълката. По отношение на сортовете това е много по-често явление, ако върху разсад не са поставени етикети още при изваждането и пакетирането му. Върху тези етикети задължително трябва да бъдат отбелязани видът, сортът и подложката, върху която е присадено дръвчето. Тези данни са необходими и във връзка с избора на място за засаждане, разстояниея и начин на формиране на короната.
Производството на посадъчен материал от заразени с вируси, а и някои други болести калеми е крайно нежелателно. Това се отнася както за дървесните, така и за ягодоплодните видове. Такива заразени растения проявяват признаците най-ярко след началото на плододаването и единственият изход е изкореняването и унищожаването им. В някои случаи може да се извърши преоблагородяване на дръвчетата с някой устойчив на съответното заболяване сорт.
Освен към автентичността и здравината на посадъчния материал трябва да се обърне внимание и на кореновата система. Колкото тя е по-добре запазена, толкова по-успешно е прихващането и развитието на растенията. Внимание трябва да се обърне винмание и на здравината и степента на срастване между подложката и присадника.
При транспортирането и съхранението на материала също се нанасят доста повреди, като нараняване, изсъхване и измръзване на корените и други, на което също трябва да се обърне особено внимание.
14.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021