23.10.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3413  |   0  
Пресаждане на дървета и храсти
По принцип пресаждането се извършва или рано напролет, преди разлистване, или през есента, когато опада шумата.
Овлажнялата земя дава сигурен подслон на дървета и храсти и те могат най-безболезнено да се пренасят от едно на друго място, защото настъпва спад на обмяната на веществата и вегетацията спира. Това време обхваща месеците октомври и ноември, а при мека зима може и декември, стига земята да не е скована.

Широколистните се вадят без почва

За успешното прихващане на желаните видове е необходимо да се съобразяваме с природните закони.
Най-съществено е да спазваме съотношението между корена и короната, които по големина и ширина си съответстват. Този закон на природата номер едно се нарича корелация. При широколистните видове разполагаме с малко свобода. Позволено е при тях да се окастрят някои клони, за да се компенсира загубата на част от кореновата система при изваждането, което често се случва. Дори широколистните се изваждат без почва. За да не просъхва кореновата система, е добре да се съхраняват във влажна почва преди засаждането.

Иглолистните сменят квартирата си млади

По-различно е засаждането на вечнозелените иглолистни видове. При тях не можем да си позволим съкръщаване на короната и да я осакатим за сметка на кореновата система. Иглолистните е желателно да се присаждат в по-млада възраст, за да се поеме в балата пръст, с която се изважда, невредима коренова система. Набелязаната за изваждане фиданка се обгражда от всички страни с права лопата внимателно и се изважда с бала пръст, която не се оронва, а се полага върху зебло или платно, което се превързва към стъблото с лико или тел.
При засаждането телта и ликото се махат и платното се изважда внимателно, защото, ако се оставят, платното не изгнива лесно, а телта стяга и се врязва до нараняване на кореновата шийка и сигурността на успешното пресаждане е под въпрос.
Преди закупуване на фиданките трябва да се подготвят местата за засаждане. Дупките трябва да са по-широки и с много разрохкана пръст в тях. Ако на тези определени от нас места почвата е тежка и глинеста, тогава е желателно да се примеси с пясък. Добре е да се прибави и естествен тор или листовка. Пресадената фиданка трябва да е плътно засипана с почва, така че да не остава въздух между корените. За по-сигурно след засаждането се притъпква с крак от всички страни. Накрая се полива обилно с вода за сцепление на частиците и да не остават кухини между корените.
30.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021