05.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3100  |   0  
Не закъснявайте с прибирането на ябълките
Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод?
Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания, обрани преждевременно, остават тревисти на вкус, без аромат. Плодовете на сорт Боровинка пък никога не успяват да увеличат захарността си и все са твърде кисели. Обрани прекалено късно Канадска ренета и Зимна бананова бързо придобиват брашнеста консистенция и не стават за продължително съхранение. Освен това в периода на съзряване ябълките увеличават теглото си с 1 - 2 % на денонощие.
Има различни начини да се определи подходящият момент за бране. Първо - характерното за сорта оцветяване на плода. След това - дали дръжката на плода се откъсва от клонката. И накрая - потъмнели ли са семената.
При доста от сортовете плодовете не узряват едновременно и затова трябва да се обират поне на два пъти.
Ябълките се берат с дръжките. Когато са откъснати без нея, празното място, като всяка открита рана, е вратата, през която навлизат гнилостни микроорганизми. Затова плодовете без дръжки, както и наранените и набитите, не могат да се съхраняват дълго. За да не се набиват плодовете, е добре съдът, в който ще се поставят да е покрит с платно.
08.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022