Градина » Заредете парника с гориво

 Заредете парника с гориво

В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непрегорял оборски тор е източник на енергия, която поддържа топлинния режим в парника.
Различните видове оборски тор притежават различно количество енергия. Особено важно е, че през различно количество дни отделят тази енергия за поддържане на необходимата топлина.
Конският тор е най-добър за парниците. През първите дни развива температура до 75 градуса, която след около седмица спада на 25-30 градуса и така се задържа в продължение на 50-60 дни.
Говеждият тор е по-слаб по сила от конския. Той поддържа температура 20-25 градуса 50 дни. Ако се прибави слама, неговите качества се подобряват.
Свинският тор рядко се употребява за зареждане на парници, защото е най-некачествен - поддържа ниска темпе ратура и за съвсем кратко време. Действието му може да се подобри, ако се смеси със слама и с конски тор.

Сламата и плявата също топлят

Всеки един от изброените видове тор съдържа слама, която се употребява за постеля на животните. Ако е недостатъчна, може допълнително да се прибави. При липса на един от изброените видове оборски тор материал за зареждане на парниците може да се приготви от чиста слама и плява. Те трябва предварително да се навлажнят с разтвор от азотен тор и пикоч. Към сламата за зареждане на един обикновен парник е достатъчно да прибавите 5-6 кг азотен тор. За да се съхрани правилно оборският тор, докато дойде време да се зареждат парниците, всеки ден количество оборски тор, който постъпва от животните, се разстила на тънък пласт и се притъпква добре. Така се гони въздухът и се оставя да се охлади.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Брадатият ирис се хваща лесно

Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...

Пазете бостана от брашнестата мана

По всички надземни части -листа, листни дръжки и стъбла на краставиците, дините, пъпешите и тиквите се образуват белезникави петна, покрити с бял прашест налеп, който се разраства и за кратко време об...

Бръмбари ще ви оставят без лешници

Широко разпространен неприятел по тази култура е лешниковият хоботник – Curculio nucum. У нас той се среща много често особено по дивата леска. Вреди ларвата, която се храни с ядката на плодовете. ...

Как се прави черничево вино

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Начало