Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
М

Сурогризка

ЯДЛИВА ГЪБА, но сьс съмнителни кулинарни качества. Няма нито добър вкус, нито характерен гъбен мирис. Някои автори смятат, че може да се консумира само млада. Тук именно трябва да се подчертае, че консумирана млада (например сурова като салата, без термична обработка), предизвикв...

Булка

ЯДЛИВА ГЪБА. Изключително вкусна и ароматна. Подходяща е за всякаква обработка, като смесена с други гъби, а като натюр мирисът и ароматът й преобладава над останалите гъби в опаковките. Расте в края на пролетта, през лятото и есента в просветлените дъбови, букови, но и в боров...

Пантерка

ОТРОВНА ГЪБА! Съдържа два вида отровни вещества (алкалоиди): мускарин и гъбен атропин. Отравянето се проявява бързо след консумацията - от 15 мин до 2 часа. Фармакологичното действие на мускарина се изразява в забавяне на сърдечната дейност, понижаване на артериалното налягане, с...

Брезовка червена

ЯДЛИВА ГЪБА. Изключително подходяща за готвене. При сушене потъмнява. На по-едрите екземпляри се консумират само шапките, защото пънчетата стават твърди и трудно се преработват. Расте в широколистните гори, под тополови дървета, на групички, масово, често и в паркове с широколи...

Смръчкула островърха

ЯДЛИВА ГЪБА с приятен и силен аромат и вкусно плодово месо. Приготвя се само като сушена и е подходяща за подправка на супи. Расте по песъчливи, алкални почви, пожарища, край ливади, често по островите на Дунав. Появява се на групички в ранна пролет. ОПИСАНИЕ: Шапката...

Манатарка хлебна

ЯДЛИВА ГЪБА, с типичен манатарков аромат и приятен вкус. Високо ценена е от кулинарите. Подходяща е за всякакъв вид преработка, но обикновено се приготвя като сушена. Расте само в широколистните гори. Рядко срещана гъба. Появява се късно през пролет, през лятото и есента. ...

Начало