
ЯДЛИВА ГЪБА, но само в най-млада възраст, докато глебата е бяла. След потъмняване е негодна за храна. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента по ливади, поляни, горски пасища, често в находища. ОПИСАНИЕ: Шапката всъщност не съществува в характерния й...

ЯДЛИВА ГЪБА, но трябва да се консумира само млада, без пънчето. Тя е пълноценна, доброкачествена, със силен типичен аромат, особено подходяща за супи и подправки. Сушена или сушена и смляна на брашно може да се консумира през зимата. Трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, ...

НЕЯДЛИВА ГЪБА. Неприемлива за организма. Консумирана с алкохол, причинява отравяния. Расте в широколистните гори, често в нахо§дища. Появява се през пролетта, в благоприятно време и през лятото, както и през есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е с диаметър от 6 до 20 см (чест...

НЕЯДЛИВА ГЪБА. Предизвиква затруднения в храносмилането. Неприемлива е за организма дори и след продължителна термична преработка. Лесно може да бъде смесена с гъбата лютива млечница. Расте през лятото, но масово и през есента, предимно в широколистните гори, групово на просвет...

Гъбата има няколко вариетета: albellum (Fr.) - чисто бяла, gambosum (Fr.) - жълто-бяла, graveolens (Pеrs.) - малка (звънчевидна) c по-тъмна (до светлокафява) и palumbinum (Quеll.) - с бледожълта шапка. ЯДЛИВА ГЪБА, много ценна, подходяща за всякакъв вид преработка. Расте още ...

ЯДЛИВА ГЪБА. Вкусна е и е подходяща за всякакъв вид обработка. Расте и в иглолистни, и в широколистни гори. Появява се през лятото и отново през есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е c диаметър 8-12 см, рядко по-голяма, силно разперена, в средата с вдлъбнатина. Кожицата лесно м...