
НЕЯДЛИВА ГЪБА. Неприемлива за организма. Консумирана с алкохол, причинява отравяния. Расте в широколистните гори, често в нахо§дища. Появява се през пролетта, в благоприятно време и през лятото, както и през есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е с диаметър от 6 до 20 см (чест...

ЯДЛИВА ГЪБА, но само в млада възраст. Не е особено качествена. Не трябва да се употребява за храна по-късно от 2 - 3 часа след брането й. Застаряла, почерняла и втечнена е опасна за здравето. Консумирана с алкохол, дори и в най-малки количества, винаги причинява отравяния! Отравя...

ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, но без особено подчертан аромат. Застарелите екземпляри са силно напоени с вода не само от падналите дъждове, но и от роса и при влажно време, т. е. тя е силно хигроскопична, както и почти всички масловки. Когато стане кафява, гъбата е негодна за консумация. ...

БЕЗУСЛОВНО ЯДЛИВА. Макар че цветът на гъбата понякога е тъмен, месото й е бяло, вкусно и дебело; то не променя цвета си, при готвенето остава бяло и приятно, но за готвене трябва да се вземат само млади гъби. Подходяща е и за консервиране. Масово се култивира и продава в големите...

СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа отровния алкалоид аманитин (аманитатоксин), една от най-опасните отрови от растителен произход, също фалоидин, с по-голямо съдържание на аминокиселини. Тези две съставки фактически проявяват своето действие твърде късно след консумацията на гъбат...