31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 6045 |  0 
Хормоналните таблетки не са безопасни
За проблемите, възникващи при хормоналното лечение по време на менопаузата, разговаряме с гинеколожката д-р Катя Йорданова

- Д-р Йорданова, напоследък лекарите като че ли са раздвоени в ползата от лечението на жените с хормонални таблетки по време на менопаузата. Вашето мнение?

- Действително е така, защото се имат пред вид всички отрицателни последици, които води след себе си хормоналната терапия. Аз лично съм от специалистите, които не я препоръчват и с лека ръка никога не изписвам хормон на жените. В последно време много ме плаши фактът, че много от пациентките, идвайки при акушер-гинеколога, са взели вече хормонални таблетки по съвет на близки, съседки, колежки. Затова искам да се обърна към българските жени: никога не посягайте към таблетките на приятелките си. Идете на гинеколог, колкото и трудно да ви изглежда това. Нека специалистът ви обясни дали можете да приемете едни или други хормонални препарати и ако не можете - защо. Ако все пак сте решили да вземате от синтетичните хапове, които са твърде много на паза-ра,не забравяйте, че на всеки 6 месеца трябва да прекъснете хормоналната терапия и да отидете на преглед при гинеколога. Той ще ви вземе цитонамазка и ще ви изпрати на мамографско изследване. И ако няма противопоказания, тогава може да продължите терапията с хормони.

- Говорите, че хормоналните таблетки крият немалък риск. Какво имате предвид?

Хормоналните таблетки не увреждат само стомаха. Това не е аспирин. Те са удар с парен чук върху цялата ендокринна система. Увреждат щитовидна жлеза, надбъбреците, хипофизата, яйчниците. Влияят върху гърдите, особено на онези жени, които са имали проблеми с тях - мастопатии, кисти, аденоми и т. н. Те не бива да започват хормонално лечение. Защо призовавам пациентките, които го прилагат, да ходят на профилактични прегледи веднъж на 6 месеца? Защото една от съставките на таблетките предизвиква рак на гърдата и рак на ендометриума. С хормоналната терапия трябва много да внимават жените, които имат сърдечни проблеми, болести на щитовидната жлеза и особено на черния дроб. Това лечение е опасно за жените с разширени вени. Не се препоръчва и на пушачките. Смятам, че синтетични препарати трябва да вземат жените, които рано са влезли в менопауза. Но при всички случаи те трябва да бъдат назначени от специалиста-гинеколог.

- Напоследък много се разхвалва ефикасното действие на хормоналните пластири. И това ли е още една химера?

- Наскоро при мен дойде пациентка, която ми носи пластири, които използвала нейната колежка. Искам да ви предупредя, скъпи жени: наистина поставянето на тези пластири е много лесно, но те не са за всички жени. Те са за онези от вас, на които оперативно е премахната матката. Така че не си позволявайте на своя глава да си слагате пластири.

- Какво ще посъветвате жените над 50 години, на които предстои да се сблъскат с проблемите на менопаузата?

- Моят съвет е, когато една жена е преминала 50-те години, нека да се остави в ръцете на природата. Има толкова много природни таблетки, приготвени на базата на билки, които могат да облекчат състоянието на жената. В момента на пазара има препарати, които са на соева основа. Защо азиатските жени изглеждат винаги млади и се чувстват добре? Защото в тяхното меню присъства соята. Препоръчвам също да се използват и други препарати, които са на растителна основа.

- При съществуващия риск защо някои лекари препоръчват хормоналното лечение като щит срещу развитието на остеопорозата? Без подобна терапия няма ли да има също сериозни последици за жените?

- Препаратите на растителна основа в голямата си част са естрогени и точно те пазят от остеопорозата, независимо че не са синтетични. Първото, което трябва да се направи, е да се измери плътността на костите. И едва тогава да се прецени необходимостта от медикаментозно лечение. В България има нещо, което е уникално за света: нашето кисело мляко. Една кофичка на ден, 50 г сирене или кашкавал вършат същата работа, без да увреждат организма. Природните продукти се усвояват 100%, докато изкуствените, които се поемат под формата на таблетки, се усвояват едва 20%. Затова препоръчвам да се яде много кисело мляко.
13.02.2014 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023