27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2046 |  0 
Какви са симптомите при острия гастрит
При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви.
Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието на причинителя. Получава се тежест в епигастралната област, чувство на прилошаване, гадене и повръщане на храна с лоша миризма, примесена със слуз, а може и с кръв. Болните имат болки горе в корема, загубват апетит, изпитват силна жажда. Кожата им е бледа, езикът обложен. Може да се появят и сърдечно-съдови смущения, колапс. Клиничната картина е особено тежка при т. нар. корозивен гастрит, както и при флегмонозният. Последният се причинява от силно токсични инфекциозни агенти и протича с висока температура и септично състояние. Наблюдава се сравнително рядко. При корозивния гастрит във възпалителния процес участват хранопроводът и червата. Получават се дълбоки некрози, понякога с пробив на стомашната стена, които предизвикват остра болка зад гръдната кост и в стомаха при постоянни позиви за повръщане.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата на острия гастрит се поставя по клиничните прояви, понякога се налага фиброгастроскопия - за уточняване степента на поражение. Съчетава се със стомашна биопсия за по-пълно морфологично изследване. Гастроскопия при свръхострите форми - корозивен и флегмонозен гастрит не се препоръчва и трябва да се избягва, поради опасност от перфорация и перитонит.

Лечението – комплексно

Протичането на обикновения остър гастрит е благоприятно. Той продължава 2-3 или повече дни и при съответен хранителен и лечебен режим оздравява. Отначало болните се поставят на глад с постепенно захранване с леки, недразнещи храни при приемане обилно на течности (чайове, а при необходимост и парентерално при по-тежки случаи.) При необходимост се провежда и медикаментозно лечение - антибактериално и протектиращо стомашната лигавица.
09.12.2014 г. / д-р Маргарита Етърска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022