Още рецепти » Лечебен масаж на стъпалата

 Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания. Натискайки съответните точки, стимулираме вътрешните органи, които са непостижими за традиционния масаж. Целителите, които използват естествени методи на лечение, познават тясното взаимодействие между краката и вътрешните органи.

Например:

Те могат да препоръчат следните упражнения за излекуване на запека: трябва да седнете на стол и със стъпалата да търкаляте кръгло парче дърво в течение на няколко минути ежедневно. По-голямата част от натиска е насочена към свода на стъпалото. Ако погледнете схемата на стъпалата, ще видите, че точките, които стимулират дебелото черво, са разположени именно на свода. Тук се намират също така точките, стимулиращи стомаха, тънкото черво, задстомашната жлеза, черния дроб, бъбреците, сърцето. Това просто упражнение и правилното, умерено хранене, ще ви избавят от запека.

Правилата на масажа:

Разбира се, масажът на стъпалата не е единственият метод, който лекува веднъж завинаги една или друга болест. Но той никога не ще ви причини вреда. Резултатите на този метод са много ефективни. Единственият начин да се убедите в това е да се заемете с този масаж, който е неотменната част от системата на йогите.
Масажът на стъпалата ни помага да се отпуснем.

Преди масажа подгответе краката си.

Направете содена вана: 1 грам сода бикарбонат на 3 литра топла вода. Продължителност 15 минути. Трябва да легнете на гръб, да затворите очи, ръцете да поставите до тялото с длани нагоре и да се отпуснете напълно.

Препоръчва се по време на масажа стъпалата да се намажат с растително масло.

Йогите предпочитат със сусамово или бадемово масло. Може да се използва и крем, но това не е много желателно. Маслото и кремовете омекотяват стъпалата и ги оздравяват.

Ако вие правите масаж на друг:

Седнете удобно и вземете крака с две ръце. Най-напред добре разтрийте стъпалото в течение на няколко минути. Това ще загрее краката и ще усили кръвообращението в тях. След това поставете едната ръка под петата и я обхванете, с другата ръка сгъвайте и отпускайте стъпалото. После хванете стъпалото с две ръце, както това е показано на рисунката. Стъпалото е прихванато между палеца и показалеца. Поддържайте крака с едната ръка, а с палеца на другата правете масажа. Можете да присвиете палеца, ако ви е по-лесно, така че да създадете удобна хватка, когато започнете разтриването. Когато палецът достигне върха на стъпалото, сгънете го по посока на петата, като отпуснете другата ръка. Сгъвайки стъпалото към петата, вие го масажирате с палеца по посока на пръстите. Сменяйте ръцете и масажирайте цялото стъпало. Това е основният масаж. Двете стъпала масажирайте еднакво време. Едва след това можете да работите върху точките по указаната схема.

Масажирайте с възглавничката на палеца. Силата на натиска трябва да бъде равна на около 6 кг. По-слабият натиск ще бъде недостатъчен, а по-силният натиск ще предизвика болка.

Масажирайте точката „изворът на живота”, това са първите точки на бъбречния меридиан, който пречиства телесните енергии, като ги прави свежи, чисти и жизнени. Тя се намира при свити надолу, към петата пръсти на стъпалото, между ІІ и ІІІ ставички между пръстите и стъпалните костици. Тази вдлъбнатина е точно на границата между долната и средната третина на стъпалото, или 1/3 част от стъпалото, започвайки от основата на пръстите, по средата.
Масажът е особено ефективен при болки в теменно-тилната част на главата, световъртеж, изтръпване и студенина в стъпалата и т.н. Използва се и като точка за реанимация (колапс – шок).

Масажирайте всички точки на двата крака и глезените.

Отделете специално внимание на всяка болезнена точка, като постепенно усилвате натиска, за да може неголямата болка да стимулира органа. Твърде интензивното въздействие би нарушило релаксацията.
В края на масажа, докато държите с една ръка стъпалото, с другата го сгънете отново. Накрая, със щипка (захващане между показалеца и безименния пръст, които са сгънати), издърпвате всеки пръст, един по едни. Трябва да помните: не натискайте, нито много силно, нито много слабо и не дърпайте твърде силно пръстите.

След завършването на масажа, енергично изтръскайте ръцете и веднага ги измийте с гореща и студена вода – това ще ви помогне да се освободите от чуждата енергия и вибрации.
С времето ще си изработите усет и собствена техника на масажа. Масажът на стъпалата е много повече от масаж. Ако мъж и жена отделят по половин час за масаж на стъпалата си вечер, преди сън, не само ще спят по-добре, но и по-добре ще се разбират. Това е обмен на енергия между двама души.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Аспиринът предпазва от диабетни усложнения

Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...

Как да сготвим сьомга

Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...

Рози огряват балкона

Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...

Зеленчукови кюфтета

Магданозени кюфтета Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнит...

Начало