27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2146 |  0 
Внимание: Холестерол!
Обикновено започваме да се притесняваме за него, когато изследванията покажат, че нивото му в организма ни се е покачило над нормалното. С какви рискове е свързано това?

Предвидете опасността

Отдавна е доказано, че между излишъка на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания има пряка връзка. Опасността не идва от самия холестерол. Той е жизненоважен за организма, защото участва в процеса на синтезиране на много хормони и в образуването на клетъчните мембрани. Промяната настъпва, когато нивото му се повиши. Каква е разликата между „добрия" и „лошия" холестерол, за които е чувал всеки? Всъщност става въпрос за една и съща молекула, която се свързва в кръвта с два различни типа протеини - LDL и HDL. LDL-протеините разнасят холестерола до клетките на органите, където той им служи като „гориво", а HDL връщат неизползвания („добрия") в черния дроб, който играе ролята на пречиствателна станция. Когато нивото на LDL-холестерола в кръвта е много високо, клетките не могат да го усвоят изцяло и той се отлага по стените на артериите, превръщайки се в „лош". Тук, при липсата на антиоксидантни вещества, той се окислява и образува „холестеролни" плаки, които намаляват диаметъра на кръвоносните съдове и ги стесняват. Това води до появата на атеросклероза, на риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. „Лошият" холестерол не е единственият, който може да предизвика сърдечносъдови проблеми. Към него трябва да се добавят цигарите, диабетът, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, менопаузата, както и принадлежността към мъжкия пол. Голяма роля играе и генетичната предопределеност. Като отчита тези фактори, всеки би могъл да определи риска, на който е подложен.

Спазвайте добра хигиена на живот

Когато се установи, че нивото на холестерола в даден организъм е повишено, обикновено лекарите препоръчват спазването на строга хранителна диета. На този етап все още не се налага приемането на лекарства. В диетата се включват продукти, богати на антиоксиданти като витамините Е и С, каротеноиди, флавоноиди и селен. Те пречат на свободните радикали да окислят холестерола, отложен по артериите - основателна причина да прибавите повече плодове и зеленчуци към менюто си. След тях в класацията на полезните вещества се подреждат фибрите и пектинът от ябълките и морковите, овесените ядки, бобовите растения. И накрая идват храните, съдържащи фитостероли, със сходна до холестерола структура - царевица, соя, орехи, сусам. Именно те предотвратяват абсорбирането му от червата. Всичко това трябва да е съчетано с редовна физическа активност. Диетата невинаги е достатъчна, за да се нормализира нивото на холестерола. Ако след шест месеца все още няма никакво подобрение, е абсолютно необходимо предписването на лекарства.

Къде ще намерите антиоксиданти

Витамин С: Плодове, спанак, чушки, магданоз, чесън.
Бетакаротин: Моркови, спанак, маруля, пъпеш, диня, манго, кайсии, сливи.
Витамин Е: Бадеми, лешници, житни кълнове. Ликопен: домати, диня, червен грейпфрут.
Флавоноиди: Лук, ябълки, боровинки, грозде, касис, череши, танин от червеното вино, зелен чай, чушки.
04.01.2015 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022