Още рецепти » Главоболието при децата

 Главоболието при децата

Преди време се смяташе, че главоболие при малки деца не може и не бива да има. А сега все по-често са оплакванията от болки в главата дори от 2- и 3-годишните. Ако главоболието не е свързано с остър възпалителен процес, с интоксикация по време на болест (например при грип, когато температурата е повишена), то се появява при три случая.
Първият е при повишаване на вътречерепното налягане. Първите симптоми тук са поява на болката от сутринта или през нощта. Често детето се събужда с главоболие в 4-5 ч сутринта. Това е времето, когато се изработва гръбначномозъчната течност, която притиска мозъчните структури. В тези случаи родителите се чудят как е възможно детето да има болки в главата, след като се е наспало добре и би трябвало да се чувства добре. А в действителност е с напълно измъчен вид, трудно ми е да тръгне за детската градина или училището. Няма температура, но може да повръща. А главата наистина го боли…
Ако преглед при невролог потвърди повишаването на вътречерепното налягане, то трябва да се намали. Понякога за тази цел служат дори пикочогонните билки. Лечението с тях продължава две седмици.
Другата причина за детското главоболие е голямото психоемоционално напрежение. Разбира се, това не се отнася за 3-годишните ( а и на 5 години това не може да е сериозна причина), но при учениците се среща често. Твърде високите училищни изисквания и претоварването с учене водят до психоемоционално напрежение, на което организмът отговаря с главоболие. За да се намали напрежението, трябва да се пият успокояващи билкови отвари, да се правят контрастни душове и вани. Понякога помага и поставянето на студена кърпа върху челото, а в други случаи – лекото поглаждане с пръсти на шийните мускули и разтриване на главата. По тези въпроси обаче трябва да се консултирате със специалист, който е запознат със състоянието на детето.
Главоболие може да се появи и когато детето вътрешно се страхува от нещо. Родителите реагират обаче с баналния въпрос:”Добре де, от какво се страхуваш? Нали си смел (а)?” И толкова. А на детето от тези думи не му става по-добре. Най-добре е да го заведете на психотерапевт. Понякога са достатъчни само 3-5 посещения.
Третата сериозна причина за детското главоболие са проблеми в шийната част на гръбнака и нарушаване на стойката. Ако детето дълго време се намира в принудителна поза (седи пред компютъра, чете или пише, като е изкривило тялото си на една страна) може да възникне силна болка в главата. Положението на прешлените, които (в някои случаи заради родова травма) не са в идеален ред, още повече се влошава. Те притискат нервните окончания в горната част на гръбначния стълб, в резултат на което се появява силно главоболие. Често пред него са безсилни даже силни обезболяващи. Може да помогне мануален терапевт. Едва когато прешлените се наместят, болката преминава, без да има нужда от медикаменти.
Въпросът, който тормози родителите е дали да дават на децата си обезболяващи. Да, ако от поставянето им в удобно положение или въпреки приема на сладки чайове или прилагането на други нелекарствени методи главоболието не минава.
Нека не подценяваме детското главоболие. Всяка болка е повод за преглед и изследвания.Тя не бива да се търпи, защото изтощава нервната система. Детето става нервно и раздразнително, не заспива нормално и сънят му не е добър. Почти през цялото време плаче. А има случаи, когато детето започва да крещи от болки, възбужда се и става агресивно.
Дори главоболието му да мине бързо и леко, не оставяйте проблема без внимание. Направете необходимите консултации с невролог. И колкото по-бързо, по-добре.

Автор: Доц. Нели Василева

Представяме Ви:

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Какъв тип пергола да изберем за двора?

Писмото Закупихме селски имот с обширен двор. Няма да го използваме за засаждане на зеленчуци и бихме искали да направим пергола или друго подобно съоръжение? Ще ни помогнете ли със съвет какъв ...

Как да сготвим калмари

Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...

Пчелната отрова лекува 99 болести

Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако е...

Начало