31.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2259 |  0 
Самомасажът - 9 основни движения
Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж например, който за по-голям ефект може да бъде последван от нанасянето на маска, приготвена на млечно-маслено-медена основа.Нужно е постоянство

Ако си създадете навика да масажирате лицето си два-три пъти седмично за по 10 - 15 минути, бъдете сигурни, че само след половин година ще изглеждате доста различно, като промяната, разбира се, ще е към по-добро. Тя ще се дължи на по-активната циркулация на кръвта, на по-голямото насищане с кислород на клетките, на стягането на епидермиса.

Как се действа?

Деветте масажни движения се правят по три пъти, и то непременно след като се намажете с някакво масло - зехтин, бадемово или от житни зародиши. Щом приключите, отстранете остатъците от маслото с тоник, сложете маска, подходяща за кожата ви, след указаното време я свалете и поставете дневния или нощния си крем. Накрая затворете очи, обхванете с длани лицето си и няколко пъти го натиснете леко, за да ускорите движението на лимфата и изхвърлянето на токсините.

Масажните движения:

Челото

Изгладете го с кръгови движения, започвайки от веждите и продължавайки към линията на растеж на косата. Завършете с натиск върху слепоочията.

Ушите

Подпрете палците си под тях и описвайте спирали по ръба им, като си служите с безименните пръсти,

Очите

Натиснете вътрешните им ъгли, после със събрани средни и безименни пръсти опишете кръгове около тях. Накрая упражнете натиск върху слепоочията,

Устата

Описвайте полукръгове със средните пръсти в посока от брадичката към ноздрите,

Шията

Изглаждайте кожата си, придвижвайки средните пръсти от основата на шията към брадичката.

Бузите

Описвайте кръгове от носа към слепоочията, от устните към ушите и от брадичката пак към тях,

Брадичката

Пощипвайте челюстите си с палец и показалец, придвижвайки ги към ушите,

Носът

Съединете средните си пръсти и показалците, поставете ги в основата на носа, натиснете леко и ги плъзнете към ноздрите.

Скалпьт

Масажирайте кожата на главата си с кръгови движения на пръстите. Посоката е от темето към челото,

След масажа – маска

С авокадо за суха кожа:

Намачкайте на пюре вътрешността на половин авокадо, добавете супена лъжица акациев мед, супена лъжица заквасена сметана и чаена лъжичка розова вода. След 20 минути отмийте с минерална вода, в която сте капнали малко лимонов сок.

С банан срещу бръчки:

1 банан, 1 чаена лъжичка бадемово масло и 1 чаена лъжичка мед се разбъркват добре до кремообразна кон-систенция. Маската се оставя да действа 15 минути и се сваля с хладка вода.

С кондензирано мляко за свежест:

Смесете 2 супени лъжици неподсладено кондензирано мляко, 1 супена лъжица заквасена сметана и 1 супена лъжица мед. Нанесете върху лицето и шията, включително и върху зоната около очите, след 15 минути свалете с розова вода.
09.08.2015 г. / Лилия Янкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023