27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 1705 |  0 
Кога кафето е опасно за сърцето?
Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка на рисковите фактори за сърцето.
Ще споделим данните от едно мащабно световно клинично проучване на водещи кардиологични институции. Продължително време (15-20 години) са проучвани данните при мъже и жени за въздействието и риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Резултатите от това проучване са доказателство срещу хипотезите за вредата на кафето върху сърцето. Не е намерен неблагоприятен ефект и връзкас появата на исхемична болест на сърцето (при мъже и жени). Успокояващите данни са валидни за умерената употреба на кафе, определена от 1 до 4 чаши дневно и срока на системна употреба - както краткотрайна (2-4 ч), така и дълготрайна (14-20 г.).
Но има и тревожни констатации. Доказана е връзката между начина на приготвяне на кафето и последиците за сърцето. Когато се консумира нефилтрирано, варено кафе, се установява повишение на серумния холестерол и фракциите му (лош холестерол и триглицериди). Това се свързва със съставките на кафето, които остават в нефилтрираното или варено кафе - кавиол и кавестол. Препоръчваме ви - пийте кафе от кафеварка или след филтриране.
По-тревожна е констатацията за резултатите от комбинацията кафе - тютюнопушене. В тези случаи наблюдението на учените показва, че съществува риск от появата на исхемична болест на сърцето (стенокардия, инфаркт). В подкрепа е и фактът, че след спиране на пушенето рискът от увреждане на сърцето изчезва. Ще посочим някои данни от проучването. При съпоставяне на данните: умерена употреба на кафе без пушене с тези, при които е кафе плюс цигара - рискът за заболяване на сърцето при пушачите се увеличава три пъти! При жените рискът е по-висок, отколкото при мъжете. Проучването разбива още един мит - че употребата на безкофеиново кафе е за предпочитане. Оказва се, че няма статистическа значимост за риска от исхемична болест на сърцето между пиещите нормално и безкофеиново кафе!
04.04.2016 г. / д-р Севдалина Цанева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022