Още рецепти » Кога кафето е опасно за сърцето?

 Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка на рисковите фактори за сърцето.
Ще споделим данните от едно мащабно световно клинично проучване на водещи кардиологични институции. Продължително време (15-20 години) са проучвани данните при мъже и жени за въздействието и риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Резултатите от това проучване са доказателство срещу хипотезите за вредата на кафето върху сърцето. Не е намерен неблагоприятен ефект и връзкас появата на исхемична болест на сърцето (при мъже и жени). Успокояващите данни са валидни за умерената употреба на кафе, определена от 1 до 4 чаши дневно и срока на системна употреба - както краткотрайна (2-4 ч), така и дълготрайна (14-20 г.).
Но има и тревожни констатации. Доказана е връзката между начина на приготвяне на кафето и последиците за сърцето. Когато се консумира нефилтрирано, варено кафе, се установява повишение на серумния холестерол и фракциите му (лош холестерол и триглицериди). Това се свързва със съставките на кафето, които остават в нефилтрираното или варено кафе - кавиол и кавестол. Препоръчваме ви - пийте кафе от кафеварка или след филтриране.
По-тревожна е констатацията за резултатите от комбинацията кафе - тютюнопушене. В тези случаи наблюдението на учените показва, че съществува риск от появата на исхемична болест на сърцето (стенокардия, инфаркт). В подкрепа е и фактът, че след спиране на пушенето рискът от увреждане на сърцето изчезва. Ще посочим някои данни от проучването. При съпоставяне на данните: умерена употреба на кафе без пушене с тези, при които е кафе плюс цигара - рискът за заболяване на сърцето при пушачите се увеличава три пъти! При жените рискът е по-висок, отколкото при мъжете. Проучването разбива още един мит - че употребата на безкофеиново кафе е за предпочитане. Оказва се, че няма статистическа значимост за риска от исхемична болест на сърцето между пиещите нормално и безкофеиново кафе!

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Консервиране на риба

Маринована риба За мариноване са подходящи почти всички видове риба. Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в с...

Цветята в банята

Банята не е идеалното място да растения, смятат някои. Въпреки високата влажност в това помещение съществуват много неудобства, затова трябва да се съобразявате с много фактори при подбора на растения...

Дворната овощна градина

Една от най-характерните особености на дворните овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за преработка...

Да почистим дома от негативна енергия

Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...

Начало