Още рецепти » Вълшебните корени на блатния аир

 Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Acorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или пролетта(март-април). Изсушената билка е жълто-кафява отвън и бяла отвътре, с приятна миризма.
Корените на аира имат болкоуспокояващо, отхранващо, стимулиращо и дезинфекциращо действие. Прилагат се при лечение на настинки, кашлица, ревматизъм, липса на апетит, киселини в стомаха, сърдечни и бъбречни страдания, рани, за укрепване на нервната система и засилване на паметта и зрението.
Универсалното действие на аира е отбелязал още Авицена. В съчиненията си той пише:"Корените на аира чистят водата, възбуждат страстта и лекуват старостта."

Полезни рецепти

При простуда, кашлица и храчки

Залейте с чаша гореща вода 2 ч.л. ситно нарязани корени (пресни или сушени), 15 мин. ги дръжте на водна баня, оставете ги да киснат 45 мин и прецедете. Настойката се пие топла по - чаша 2-3 пъти на ден половин час преди хранене. Приема се до подобряване на състоянието.

При епидемия от грип

Дъвчете 2-3 пъти на ден парченца пресен корен от аир, особено преди контакти с повече хора - в градския транспорт, на лекции и др.

При рахит

Залейте с чаша гореща вода 2 ч.л. ситно нарязани корени (пресни или сушени), варете на тих огън 15-20 мин, оставете ги да киснат половин час и прецедете. Пийте по четвърт чаша от настойката 3-4 пъти на ден. Лечението продължава 2-3 седмици.

При гастрит и колит

Залейте с чаша гореща вода 2 с.л. ситно нарязани корени (пресни или сушени) и ги варете на тих огън 30 мин. Отварата се пие 3-4 пъти на ден преди хранене. Лечението продължава не по-малко от две седмици.

При изгаряния

Смелете сушени корени в кафемелачка.Праха (колкото на върха на ножа) приемайте три пъти на ден с вода. Прилага се до подобряване на състоянието.

При влошаване на зрението, слуха и отслабване на паметта

За целта пригответе извлек от 1 част ситно нарязани корени и 5 части водка. Оставете да престои две седмици на тъмно и топло място, като периодично разклащате. След това прецедете. Приемат се по 15-20 капки в супена лъжица с вода или на бучка захар три пъти на ден преди хранене. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

При зъбобол

Разредете извлека (вж. горната рецепта) с вода в съотношение 1 към 5 и се жабуркайте 3-4 пъти на ден. Лечението продължава 1-2 дена.

При депресия, стрес и импотентност

Залейте 1 с.л. ситно нарязан корен с половин литър гореща вода и варете 30 мин. Отварата се пие 3 пъти на ден по 2 с.л. преди ядене. Лечението продължава 10-12 дни.

При незарастващи рани

Поръсете раната с прах от сушени корени и превържете с стерилен бинт. Превръзката се сменя 2-3 пъти на ден. Продължавайте до пълното зарастване на раната.

При ларингит

Смесете равни части от ситно нарязани корени на аир, дъбова кора и листа от коприва. 1 с.л. от сместа залейте с гореща вода и варете 10 мин. След половин час прецедете. Правете гаргара 3-4 пъти на ден до пълно оздравяване.

При косопад и себорея

Залейте с чаша гореща вода 1 с.л. нарязани корени и варете 10-15 мин. След 30 мин. прецедете. С отварата изплаквайте косата 2-3 пъти през седмицата. За пълното излекуване са необходими 15-17 процедури.

Внимание! Корените на аира не се употребяват при бременност!

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

Постни ястия с грах

Яхния от грах Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме ...

Да направим КЕБАП

Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...

Вашите рецепти за лютеници и туршии

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...

Начало