По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени реакции на организма, насочени към приспособяване към новите условия. Когато обаче този процес престане да бъде приспособителен, осигуряващ адекватна работа на организма в реалните условия на живота, а премине границата на допустимото ниво, тогава започва да му пречи (поддържайки в него ниво на биохимични и физиологични реакции, които в дадения момент не само не са нужни, но са и вредни за организма). Възможно ли е витамините да помогнат да се справим с проблемите на стреса?
В случая полезни са преди всичко витамин С и н по-малка степен витамин Е. Известна е тяхната употреба и антиоксидантното им действие в кардиологията, но се знае също, че те се използват широко и при простуди, за стимулиране на имунитета, при кръвотечеуния от носа, дробовете, при трудно зарастващи рани и т. н. Те са незаменими и при тежки физически и умдствени натоварвания. При стрес особено е значението на витамините от група В: Тиаминът например е наречен още витамин на оптимизма, тъй като подобрява дейността на нервната система и намалява умората, напрежението, раздразнителността. Пиродоксинът (витамин В6) също подобрява работата на нервната система и стимулира белтъчната и въглехидратната обмяна. Голямо е значението и на пантотеновата киселина. Необходими са също така желязо, фолиева киселина (тя участва в образуването на еритроцитите и хемоголобина, като по този начин подобрява доставянето на кислород към тъканите на организма). Ще добавим и мангана, който помага за по-доброто усвояване от организма на витамин С, калция, калия и някои други минерали.
Олеандърът, известен у нас като зокум, е красиво цъфтящ храст, чиито естествени находища са Южна Европа и Северна Африка. Листата му са продълговати и кожести, както при върбата. Цветовете са неповтор...
Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на вс...