09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4289 |  0 
Какво представлява аритмията?
Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърдечните аритмии. Те се определят като функционални и се причиняват от различни причини: външни (екологични, метеорологични и др.) или вътрешни (породени от хронично болен орган на тялото). В тези случаи сърцето реагира с “прескачане” (екстрасистола) по рефлекторен път на дразненето от заболял орган (стомах, жлъчка, бял дроб, бъбрек). Освен болката, която съпровожда болния орган, още един фактор има значение: дразненето от химическо естество (повишена киселинност на стомаха, както е при вас, увеличени жлъчни киселини и соли, натрупани вредни продукти в кръвта и т.н.). Ще посочим още една важна причина за извънсърдечни аритмии – продължителното вземане на медикаменти (хормони, антидепресанти, лекарства против задух – например новоремин, диуретични средства и т.н.).
Злоупотребата с пушене, кафе, силен чай, тонизиращи и газирани напитки също много често причинява аритмии, но за съжаление на този проблем се гледа лекомислено.

Как да разпознаем “прескачанията” (екстрасистоли) и можем ли сами да си помогнем с прости средства.

Екстрасистолите се усещат различно, в зависимост от това какви са (а това се определя след направа на електрокардиограма). Усещане за избързващ удар на сърцето има “притупване” (така е при надкамерните, предсърдни екстрасистоли). Чувство на “спиране, замълчаване на сърцето – причинява се от камерните екстрасистоли, при които паузата е по-дълга от обичайната сърдечна дейност. При много чести, дори поредни екстрасистоли, може да се увреди и общото състояние: виене на свят, отпадналост, прилошаване, стягане в гърдите, шията и т.н.
Препоръчваме ви преди да посетите кардиолога, да направите собствено наблюдение:
• При какви обстоятелства се появяват екстрасистолите (стрес, физическо усилие, преумора, безсъние, пълнолуние, магнитни бури, киселини в стомаха, след обилно нахранване и т.н.
• Опитайте се да изброите за една минута – колко “прескачания” получавате и запишете, а също – каква е паузата по-кратка или по-дълга).
• До получаване на лекарска помощ можете да ползвате успокояващи сърдечната дейност средства, билки (например сиропа невропан, който съдържа валериана, мента, глог.).
• Не се самолекувайте с препоръчани ви медикаменти!
• Можете да облекчите състоянието си чрез някои механични прийоми: няколко дълбоки вдишвания, диафрагмално дишане.
• Поемете дълбоко въздух, притиснете двете ноздри – запушен нос и със затворени уста направете няколко резки надувания до изпукване на ушите – тъпанчетата. Не се препоръчва притискане на очните ябълки! Има опасност от спиране на сърцето!
• Посетете лекаря си (и кардиолога). Ако след електрокардиограма не се уловят екстрасистолите, можете да направите запис на Холтер.
• Лечението при извънсърдечните аритмии започва с атакуване на основната причина - тогава се лекува болният орган и това ликвидира и аритмията. По-рядко се налагат медикаменти (какви – ще определи кардиологът ви).
10.08.2016 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022