Още рецепти » Да се съобразим с природния ритъм

 Да се съобразим с природния ритъм

Смята се, че е най-добре да започнем училище на 6 години. Че сексуалната активност на нашия партньор достига своя връх в 7 часа сутринта. Че луковиците на лалетата се садят през септември, и всичко това съвсем не е случайно! Нашият живот е тясно свързан с природните ритми, затова, съобразяваме ли се с тях, ще си спестим безброй ненужни проблеми.

Ваксинациите - по възможност по-рано

Ако ви се налага да се ваксинирате, направете го в първите часове на сутринта - тогава вероятността от странични реакции като възпаления и повишена температура е най-малка. Не си струва да прибягвате до ваксина по време на мензиса, когато усещате непреодолима умора и в навечерието на далечно пътуване. След като приключите процедурата, в продължение на 2 дни не се пренапрягайте физически, не ходете на сауна или на басейн, откажете се от алкохола.

Антибебе - за предпочитане сутрин

Най-подходящият момент за прием на орални контрацептиви е след ставане от сън. От една страна, сутрин те се усвояват по-бързо, от друга, ние обикновено ги вземаме със закуската си, т. е. един вече изграден навик съчетаваме с друг, по-нов. Нещо много важно по простата причина, че улисани в ангажименти, вечер можем да забравим за хапчето и да забременеем, без изобщо да сме го искали.

Всичко важно - преди обяда

Датските учени твърдят: нашият организъм е устроен така, че най-сполучливите решения на проблемите изникват в ума ни между 7 и 11 ч. В този отрязък от деня ние сме настроени оптимистично, обичаме себе си и света, затова с лекота намираме изход дори от най-сложните ситуации.

На зъболекар - никога вечер или сутрин

Най-често си записваме час при стоматолог рано сутрин с надеждата неприятното изживяване да ни се махне по-бързо от главата. Напразно! Най-доброто време за посещение при човека, който се грижи за зъбите ни, е между 13 и 15 ч. Именно тогава сме най-неподатливи на болка, а и приложената упойка ни действа по-бързо и за по-дълго време.

На очен лекар – надвечер

Няма да сбъркате, ако ходите на офталмолог около 16 ч - зрението достига максималната си острота точно в този час. Между другото, никак не е желателно срещата с очния лекар да се провежда през първата половина на месечния цикъл - след приключването на мензиса и преди овулацията. Имайте предвид и друго: в края на цикъла, в резултат на промените в хормоналното ниво, роговицата се уплътнява, а зрението временно отслабва.

Джогинг - вечер, разбира се

Ако сте решили да бягате, за да подобрите физическата си форма и да се разделите с излишните килограми, правете това след работа. Сутрин съдържанието на тромбоцити в кръвта се повишава с 6%, те пък увеличават риска от образуване на тромби. Учените смятат, че именно с това се обяснява печалната статистика, според която 74% от инфарктите се случват сутрин. За щастие надвечер количеството на тромбоцитите се понижава с 20%.

Мерене на температурата - в 17 часа

През нощта телесната температура на човека пада до най-ниската си точка, но към сутринта тя започва да се повишава, за да достигне своя връх през втората половина на деня. Искате ли да измерите абсолютно точно температурата си, хващайте термометъра към 17 - 18 ч, не по-рано. Но не и по-късно, понеже малко след това концентрацията на биологичните стимулатори в организма (на адреналина например) се понижава. Кръвното налягане също. Честотата на сърдечния ритъм се забавя, телесната температура постепенно спада - все задължителни условия за спокойния сън. И още нещо: не пушете поне час, преди да си измерите температурата - никотинът е в състояние да я понижи изкуствено с 0,5 - 1,8 градуса.

Диета за вталяване - през пролетта

Лекарите са забелязали, че жените, гладуващи за отслабване през есента и зимата, се простудяват почесто и оздравяват по-бавно. Дължи се на факта, че когато навън е студено, защитните сили на организма и без друго са отслабнали, а диетата ги доунищожава. Изчакайте да дойде пролетта и не започвайте да гладувате в навечерието на изпити - рискувате да се провалите. Стресът, предизвикан от внезапната промяна в хранителния режим, снижава работоспособността и забавя мисловните процеси - американски учени са провели експеримент, доказващ това. Четиристотин жени, пазещи и не пазещи диета, трябвало да натиснат определен клавиш, след като чуят установена предварително парола. Тези от изследваните, които се моряли с недояждане, мислели няколко секунди по-дълго, преди да посегнат към клавиша.

Козметиката - сменяйте я на всеки 3-4 месеца

Глупаво ще бъде да очаквате мигновен резултат от току-що купения крем, гел, маска. Процесът на обновяване и оздравяване на кожата и косата трябва да бъде пуснат в ход, а за това е необходимо време, не по-кратко от 3 - 4 - 5 седмици. С една дума, забележимият с просто око резултат ще се появи едва след месец, месец и половина. Така че ще се наложи да почакате.
Ще ви споходи и още едно разочарование - след 3-4 месеца благотворно въздействие козметичните средства губят част от своята ефикасност. Това важи най-вече за продуктите срещу бръчки и за хидратиране в дълбочина. Няма как, ще трябва да смените марката.

Масаж - никога на гладно

Точковият масаж, с чиято помощ можем да активизираме едва ли не всичките си вътрешни органи и системи, представлява натиск, оказван върху съответните нервни окончания, разположени в тялото. Той обаче има цял куп противопоказания - хронични и онкологични заболявания, възпалителни процеси, бременност. Освен това не бива да се прави на гладно, късно вечер или по време на мензиса. Преди и след масажа забравете за алкохола, цигарите, силния чай, кафето, пикантните и солени ястия.

Секс - сутрин и вечер

Много хора мислят, че сутрешните часове са най-подходящи за любовни занимания - натискът на пълния пикочен мехур върху простатата и семенните жлези предизвиква както естествената ерекция на партньора, така и производството на повече тестостерон (мъжки полов хормон). При жените пък се активизира отделянето на естрогени. Американските специалисти по въпроса обаче твърдят, че утрото е време за „любов набързо", която не е особено качествена, още повече, че се намесва прозата на живота - трябва да ходите на работа. За сметка на това вечер кожата е по-чувствителна спрямо ласките, сексът е по-бавен и несравнимо по-чувствен от сутрешния.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Прекрасната огърлица на двореца Мирабел

Градините на двореца Мирабел в Австрия са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство. Историята им се помни вече четири века. Но днес звучи като приказка за любовта, разказвана вече четир...

Картините вкъщи

Няма строги правила за домашното аранжиране на картини, рисунки и фотографии - постъпете, както ви харесва, доверявайки се на интуицията си. Съществуват обаче някои тънкости, с чиято помощ ще постигне...

Отгледайте си петунии от семена

Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Начало