Още рецепти » Червеното вино укрепва сърцето

 Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система.
Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия умират 10-12 пъти повече от исхемична болест или от други сърдечни заболявания, отколкото французите. Причината е в постоянната употреба по време на хранене на по малко натурално вино – “виновник” за т. нар. френски феномен. Аналогична закономерност е наблюдавана е при онкологичните заболявания. Най-много успехи в това отношение имат южни страни като Испания, Португалия, Гърция, където виното е неразделна част от храненето.
Изследване в тези страни доказва също, че при хората, които пият всеки ден по един или два пъти вино, сравнени с онези, които пият един път седмично или изобщо не пият, намалява рискът да се разболеят от артрит в долните крайници.
Особено полезно е виното по време на менопаузата. Тогава се повишава опасността от развитието на коронарна недостатъчност заради рязкото намаляване на нивото на естрогените. Спиртът, съдържащ се във виното, повишава изработката на естрогени, твърдят световноизвестни учени. Виното защитава и от тромбози, които се развиват заради сгъстяване на кръвта и появата в нея на съсиреци, които може да запушат артериите. Питието на боговете разрежда кръвта, констатират изследователи. Според тях то има и бактерицидно действие. Експерименти с вино показват, че прибавено (50%) към замърсена вода, то я прави безопасна.
Доказано е също, че червеното вино унищожава вирусът на полиомиелита. Отбелязват се, че непушачите, които обаче си пийват по малко вино, по-малко боледуват от грип, отколкото пълните трезвениците.
Виното действа благотворно и върху стомаха – защитава го от възникването на язва на дванадесетопръстника.
Веществата, които влизат в състава на виното, стимулират секрецията на жлъчния мехур. Благодарение на това виното помаха за по-лесното смиланена тежката храна. Най-добриятн начин да се забави процесът на стареенето е борбата със свободните радикали. Виното се справя и с тази функция, подмладявайки организма.

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Лекарство против... страх

Въпреки че е на път да разкрие тайните на Вселената, човекът си остава загадка за самия себе си. И не защото не може да проумее как работят сърцето или черният му дроб. А защото се сблъсква постоянно ...

Вкусотии с кестени

Супа от кестени Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените о...

Начало