01.12.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2826  |   0  
Засейте доматите и пипера преди 15 март
Парникът е зареден с пресен оборски тор и с парникова почва. Изминали са 3-4-5 дни. Почвата се е затоплила и трябва да се засеят семената. Рогозките се махат и рамките се свалят. Парниковата почва се накопава и по този начин се унищожават поникналите пле вели. Повърхността после подравнява.
Сее се на редове или разпръснато. Общоприето е, че редовата сеитба е по-добра, като предварително се направят браздички на 5 см една от друга с дълбочина около 1,5 см - за доматите. Пиперът се засява по-дълбоко, защото дебелината на покривната почва е 2,5-3 см. В реда семената се пускат на разстояние 0,5-1 см едно от друго. Точно това обаче трудно се постига. Обикновено или семената падат на купчинки, или се оказват на по-голямо разстояние. Затова много трябва да внимавате. При разпръснатата сеитба е по-лесно - семената попадат добре разпределени и ползват сравнително еднаква хранителна площ.
За производството на разсад за 1 дка домати са необходими около 20-30 г семена Те се засяват в един четирирамков парник (4 м дължина по 1,5 м ширина, което е равно на 6 кв. м). За 1 дка пипер в един парник са достатъчни 150-180 г семена. Но за да получите качествен разсад, семената от пипер, необходими за 1 дка, е по-добре да се настанят в 9 кв. м. парник. 4-5 г семена от ранно зеле са необходими за един кв. м.
За средно ранно производство на домати, пипер, патладжан се сее до средата на март. Но това е ориентировъчен срок. Зависи от района и агрометеорологичните условия. В Южна България тази работа може да бъде изтеглена малко по-рано, защото засаждането на постоянно място е по-скоро. В Северна България и по високите и по-студените места на страната не бива да се избързва. Докато настъпят благоприятни условия за разсаждане, разсадът може да прерасте и да се влоши качеството му.
Доматените растения ще се покажат за 5-7 дни, а пиперът - за 12-14 дни. През това време парникът трябва да е покрит с рамките и завит с рогозките, за да се запази топлината.

Пръчкосване

Преди основната култура обаче поникват плевелите. Поради това, че поникването и развитието на тези растения е станало при отсъствието на светлина, стъблата са нежни, тънки и дълги. Сега е моментът да се направи т. нар. пръчкосване, т.е. обикновена пръчка се прекарва по повърхността на парниковата почва. Така ще унищожите превелите.
След като поникне разсадът, трябва да се поддържат оптимална температура и влага, за да са здрави и добре развити растенията.
10.03.2015 г. / Тодор Хърсев
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021