01.12.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  6370  |   0  
Сейте морковите за зимата
За да имате и през зимата на трапезата пресни моркови, трябва да ги засеете в началото на юни. Така че, ако след ранните култури се освободят площи, може да настаните там моркови. Много добри предшественици са тези, които оставят почвата чиста от плевели. След предзимното зеле трябва добре да обработите мястото. За 100 в. м са необходими 2,5-3 кг амониева селитра, 5-6 кг суперфосфат, а при по-леките почви и 2,5-3 кг калиев сулфат. Оборският тор трябва да се внесе при предшественика.
Морковите изискват лека и рохкава, с неутрална реакция почва. Избягвайте тежките, в тях се образуват по-груби и деформирани кореноплоди, най-качествени са при прохладен климат. От високите температури стават по-груби, а при ниски пожълтяват.

На сянка кореноплодите са дребни

Не пропускайте да изберете добре осветено място, при засенчване се образуват дребни и по-безвкусни моркови. Влагата е особено важна при поникването и в началните фази. След това трябва да се намали. Ако са силно засушени растенията и след това се полеят обилно, може коренопло-дите да се напукат.
При малки площи и върху по-тежки почви по-добре е сеитбата да е на високи лехи (тирове). На по-големи места за 1 дка се засяват 400-500 г семена, ленточно, при разстояние 70 + 30 + 30 + 30 см. За млади моркови, които ще се използват на връзки, посевната норма се увеличава до 1 кг/дка. Сеят се на високи лехи в ивици на редове, между тях трябва да се оставят около 20 см. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор, който, ще изпълнява ролята и на мулч и така ще се запази влагата. Може да се засява и разпръснато, върху загладената повърхност на кавалите. Семената се зариват, като плитко се накопава с мотичка или гребло. Най-подходяща дълбочина, на която трябва да попаднат семената, е 2-3 см.

Малки хитрости при засяването на морковите

Известно е, че семената на морковите поникват бавно. Много пъти те са изпреварени от по-бързите плевели и при това положение става много трудно да се разреди посевът. Прореждането се затруднява и от обстоятелството, че от дребните семенца се получава гъста леха. Но и двата проблема могат да се решат.
Залейте семената за около 6 часа с топла вода, така че да набъбнат. Вместо вода може да използвате чай от лайка, който ще защити стръкчетата от гнилостни бактерии. Бухналите семена сложете върху хартия и ги оставете да изсъхнат. След това ги смесете с пясък и ги засейте както винаги.
Има още по-лесен начин. Сложете семената в полиетиленов пакет, смесете с влажен пясък и ги разстелете да просъхнат. След това внимателно начупвайте части от тази смес и слагайте в предварително подготвените бразди.

Младите растения също се развиват бавно

Затова много е важно да се осигури достатъчно влага, особено на по-късните посеви. Не пропускайте борбата с плевелите, които израстват по-бързо от посева. Плеви се още преди да поникнат морковите. При редовата сеитба плевелите може да се унищожават и чрез плитко прекопаване между редовете. Около две седмици след като се очертаят редовете, гъстият посев се прорежда, между растенията се оставят 2-3 см. При по-големи разстояния кореноплодите се разрастват, стават груби или се деформират. Морковите се подхранват 1-2 пъти с амониева селитра, когато образуват 3-4 листа, и 20 дни по-късно - с по 1,5-2,5 кг тор на 100 кв.м. Торенето се съчетава с окопаване или поливка.
01.06.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022