27.06.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3620  |   0  
Как да подмладите фикуса
Фикусът е красив до 4-5 годишна възраст, след което по-бавно или по-бързо губи декоративната си стойност. Не може старото му стъбло да се покрие с листа, макар да не е изключено развитието на някое клонче. Но от стария фикус може да бъдат създадени няколко нови и това по същество е подмладяване на любимото растение.
Изрежете връхчетата на старото растение и го изхвърлете. Връхчетата ще използвате като резници за вкореняване. Долния им край разцепете на кръст до 1-2 мм дълбочина, за да ускорите коренообразуването. Листата съберете във вид на фунийка и ги привържете с конец, за да намалите изпарението.
Потопете така подготвените резници във вода. Още с отрязването сте забелязали да изтича млечнобял сок. Това да не ви притеснява, той е характерен за този вид фикус (еластика), но за да предотвратите развитието на гнилостни микроорганизми, поставете във водата и дървен въглен. След като сокът изтече, сменете водата. Оттук нататък само доливайте в случай на нужда.
Резниците ще пуснат корени. При благоприятната за целта температура от около 25-30 градуса това става за 20-25 дни. Такава температура в отопляваното през зимата жилище е напълно реална. В друго време подходящият период за вкореняване е пролетта и лятото.
18.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022