22.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2234  |   0  
Сложете целината в топъл парник
Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги потопите за 1-2 секунди в кипяща вода. След това не ги подсушавайте, а ги оставете да рътят. Така младите растения ще се покажат 8-10 дни по-рано.
Семената са много дребни, за да поникнат равномерно, по- добре е да ги смесите предварително с пясък. За 1 кв. м. парник са необходими 1-1,5 г, това е достатъчно за 100 кв. м целина. Разпръснатите семена се покриват с пресят добре угнил оборски тор, пластът да е около 0,5 см. Целината е студоустойчива и кълновете й издържат до минус 4 - 5°С, но за да поникне, трябва да е топло - около 25°С. Понеже зеленчукът е силно влаголюбив, почвата трябва да бъде непрекъснато влажна. Но не мокра!
Поникнат ли растенията, температурата не трябва да е по висока от 18-20°С. Ако по-голямата топлина се съчетае и със засушаване, стръковете ще стрелкуват, т.е. ще образуват цветоносни стъбла. Ако отглеждате растението по правилата, през първата година то ще образува листна розетка и коре-ноплод. Онези, които оставите в градината да презимуват, на втората година ще изкарат цветоносно стъбло.
25.01.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021