26.05.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2520  |   0  
Защо е необходимо да се използва разсад?
Много зеленчукови култури се отглеждат чрез разсад. Семената им се засяват не на постоянно място, където се формират растенията, а в култивационни съоръжения или в открити лехи. Така на малка площ се отглеждат много растения до определена фаза от развитието им. Това място е в пъти по-малко от площта, която заемат растенията след разсаждането.

Предимствата

• Продукция, получена от разсад, става готова няколко седмици по-рано през пролетта.
• Изразходват се по-малко семена. Например за 1 декар домати, отгледани чрез разсад, са необходими 30 г семена. Ако го хванете от семе, ще ви трябват около 200 г.
• Създават се много по-благоприятни условия за младите растения, отколкото ако се засеят на постоянно място.
• По-лесно се води борбата с вредителите.
• Периодът на плододаването на растенията чувствително се удължава и така се повишава добивът от единица площ.
• По-пълно се използва градинската площ през годината. Да вземем за пример производството на праз. Семената за разсад се засяват в периода 10-15 март. Готовият разсад се засажда през втората половина на юни. През тези около 3 месеца площта, определена за тази култура, може да се използва за салати, репички, тиквички, зелен фасул.

Недостатъците

За направата на култивационните съоръжения се правят по-големи разходи. Използва се и повече ръчен труд. Самото засаждане на отгледания разсад на постоянно място е по-трудоемко в сравнение с директната сеитба. Тези недостатъци обаче са далеч по-малко в сравнение с предимствата. Затова този метод се е наложил в отглеждането на доста зеленчукови култури.
07.02.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022