03.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1587  |   0  
Снежната вода е идеална за поливане
Най-добрата вода за поливане на градинските растения е снежната или дъждовната. Тя не съдържа вредни соли, има слабо кисела или неутрална реакция. Твърдата вода от чешмите, изворите и кладенците е с висока концентрация на соли и може да затрудни достъпа на желязо, фосфор, манган, бор и други хранителни елементи на почвата в растенията. Тази вода трябва да се преварява, което не е възможно за по-големи площи. Може да се подкисели, като и се прибави желязо или свеж мъх – слага се в торбички от марля в съда с водата.
Водата за поливане трябва да престои най-малко 3-5 часа в широк стъклен или емайлиран съд, за да се сгрее, обогати с кислород и да се намали съдържанието на хлор. За да се ускори насищането с кислород, може да преливате водата на тънка струя от един в друг съд.
Растенията се поливат с вода със стайна температура, понякога обаче се налага да се подгрява до 20-25 градуса. Ако в стаята или на балкона е прохладно, температурата на водата не бива да е по-ниска от 15 градуса. Охлаждането на корените задържа постъпването на хранителни елементи от почвата.
27.01.2013 г. / Донка Петкова
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021