24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  8264  |   0  
Всеки лозов сорт става на асма
В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, както другите винени лози?
Георги Тодоров, гр.Враца


Всеки лозов сорт може да се формира асмовидно. Лозата е лиановидно растение. Оставена на свобода, тя се катери по дървета и храсти, само и само да бъде огрявана от слънцето. Така че нищо не ви пречи да формирате асми както от тези, така и от други сортове.
Предназначението на дворната асма е преди всичко да ражда грозде за ядене. Затова се предпочитат десертни сортове, каквито именно са Болгар и Мискет хамбургски. С цел периодът на консумация на тази вкусна и здравословна храна да е по-дълъг, създадени са сортове с различен срок на узряване. Не е необходимо човек да отглежа всичките. Стига да подбре по един-два от някои от тях, за да има на трапезата си от средата на лятото до есента свежо грозде. Най-ранен е Перл дьо Ксаба. Узрява в края на юли – началото на август. Веднага след него започват да зреят Черна перла, Армира, Супер ран Болгар, следвани от Плевен, Кардинал, Мискет тракийски, Мискет ран хамбургски, Мискет плевенски и др. Сортовете Болгар и Мискет хамбургски, които имате, се числат към групата на средноранните и зреят към редата на саптември. Към тази група са и сортовете Италия, Алфонс лавале и Палиери, който зрее към края на септември. Има и късни, като Петричка есен и Алмерия, които зреят към края на октомври, но в най-южните райони на страната и не са подходящи за Северна България.
Освен типичните десертни сортове, заслужава си да се отглеждат и някои с двойно предназначение, като десертни и винени, каквито са Димят и Памид например, или типчни винени. В края на краищата гроздето и на винените сортове се яде, а и от всеки десертен сорт става на вино. Е, друг е въпросът как ще го оценят специалистите винари, но нали така и така домашното вино не е стока за пазара.
05.02.2014 г. / Стефан Пехливанов
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023