01.12.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3078  |   0  
Пазете овошките от студовете
От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често измръзват цветовете и завръзите. Това става най-вече при по-рано цъфтящите видове - праскова, кайсия, бадем, джанка, череша. Не са редки случаите на необичайни измръзвания и при останалите.
През фазата на бутонизация повечето овошки измръзват при температури под минус 3, минус 4 градуса. Цветовете издържат до минус 1, минус 2 градуса. Най-чувствителни към ниските температури са младите завързи. Обикновено те загиват, ако температурите паднат под минус 0,5, минус 1 градуса. Прасковата във фаза млади завързи проявява по-голяма студоустойчивост в сравнение с другите овощни видове.
Необичайно повишение на температурите в края на зимата и началото на пролетта също се отразява неблагоприятно. То предизвиква преждевременно развитие, особено при рано цъфтящите, и това често е причина за пролетни измръзвания. Когато се задържат ниски температури до началото на пролетта и след това настъпи рязко затопляне, също е опасно. В тези случаи цъфтежът е експлозивен, за по-кратко и опрашването се затруднява. Ниските положителни температури, валежите и ветровете по време на цъфтежа също са неблагоприятни. Причината е, че се затруднява летежът на пчелите, а попадналият прашец върху близалцето не може да покълне и да извърши оплождане.

Можем да им помогнем

Много малко и с ограничен ефект са мероприятията, чрез които може да се окаже влияние върху неблагоприятните температурни колебания през пролетта. Варосването на стволовете забавя развитието и така намаляват рисковете от пролетни измръзвания. Натрупването на снежна маса около растенията в края на зимата и покриването й с растителни отпадъци има същия ефект. При опасност от ниски температури през време на цъфтежа, задимете градина. А когато има възможност и оросете дърветата непосредствено преди застудяването. Въпреки че резултатите от тези мероприятия не винаги са задоволителни, заслужава си да се прилагат и особено когато се очакват късни пролетни слани.
27.02.2014 г. / Невена Христова
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020