25.09.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3827  |   0  
Голите охлюви са истинска напаст в двора
Охлювите могат да се превърнат в сериозен проблем за биологичното градинарство, при което не се употребяват химически препарати. Има два вида - голи и градински охлюви. Голите причиняват най-големи поражения на кълновете и младите растения. Водят нощен начин на живот. В хладно и влажно време се срещат и през деня. Зимуват като яйца и възрастни. Хермафродити са. Всеки снася до 300 яйца годишно. Излюпват се след 2-4 седмици. Развиват 2 поколения годишно. Нападат зърнено-бобовите култури, ягодите, зеленчуковите (зеле, салати, моркови, лук, чесън, картофи), украсните растения. През деня се скриват под растителните остатъци, под камъните, буците почва на засенчени влажни места, а се хранят през нощта.
При засушаване или застудяване те отново пропълзяват над земята. При ниски минусови температури загиват. Охлювите правят ямички с различна форма и големина по плодовете на ягодата, картофите, цвеклото, морковите и други култури. Навлизат между листата на зелето, салатата, спанака, марулите и ги нагризват. Слузестата ивица, която оставят по своя път, ги издава. Пренасят се от един район в друг най-често с посадъчния материал или чрез пресни плодове и зеленчуци.

Сами влизат в капана

За примамки могат да се използват части от картофи, загнили домата, парчета краставица или кори от грейпфрут. По този начин могат да бъдат прочистени в значителна степен лехите за разсада. Но може да направите и капани с бира. Една чаша се заравя в земята. В нея се поставя втората чаша и се налива бирата. Тази чаша може лесно да се постави и извади от първата, без да е необходимо всеки път да се копае нова дупка. Трябва да се внимава ръбът на втората чаша да е точно на нивото на почвата. Редовно доливайте с бира. Негасената вар има много силно действие, да се използва само при голяма плътност на охлювите и когато са нанесли големи поражения, тъй като ще замърси почвата. Достатъчни са 20 г на квадратен метър. Варта да се разпръсква два пъти през 30 минути сутрин и вечер, за да могат охлювите да бъдат поразени директно. Пепелта и саждите при сухо време са сигурна защита, ако се разпръснат около растенията.

Бягат от бегония като дявол от тамян

Листата и цветовете от едно клонче бегония се нарязват на малки парчета и се оставят да киснат 1-2 часа в 10 л вода. Преди засаждането растенията се потопяват в този извлек или се поливат обилно с него след засаждането.
В лейка се събират охлюви и се нарязват. Добавя се вода и се оставя да престои, докато парчетата се разложат. С този течен тор профилактично се поливат всички застрашени растения и посеви преди поникването, както и всички лехи. След поливане съдържанието на лейката трябва да се допълва непрекъснато. При дъждовно време поливането да е по-често.
22.03.2014 г. / Ивана Беловска
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021